Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Križić predvodio Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije

Gospić (IKA)

Uoči početka nove nastavne i vjeronaučne godine, u subotu 29. kolovoza, u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije održan je Katehetski dan za vjeroučitelje Gospićko-senjske biskupije sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata vjeroučiteljima. Misu je predslavio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio novi predstojnik Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije, ujedno generalni vikar biskupije mons. Marinko Miličević te nastavljen misom koju je predslavio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Nazočilo je oko 40 vjeroučitelja iz osnovnih i srednjih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije.
U pokorničkom bogoslužju, mons. Miličević je pozvao vjeroučitelje da ispitaju svoju savjest.
“Je li nam Bog na prvom mjestu, jesam li uzoran kao vjernik u svojoj obitelji, jesam li aktivan u župi, oslanjam li se na Boga, jesam li pod jakim utjecajem medija, čitam li redovito Bibliju, prihvaćam li sebe kao Božji dar, gubim li dragocjeno vrijeme na nepotrebne sadržaje, jesam li umjeren u jelu i piću, izbjegavam li srdžbu i nepristojne riječi, prešućujem li svoje grijehe, prihvaćam li druge ljude, izbjegavam li ogovaranje, jesam li iskren i istinoljubiv, zauzimam li se za obranu ljudskog života, jesam li ljubomoran, zavidan ili pohlepan?”, neka su bila od pitanja koje je mons. Miličević uputio vjeroučiteljima te im poručio da nastoje u ljudima vidjeti dobro.
Zatim je uslijedila misa koju je predslavio biskup Križić u suslavlju domaćeg župnika Marija Vazgeča, ravnatelja biskupijskog Caritasa preč. Luke Blaževića, gen. vikara biskupije i predstojnika KU mons. Marinka Miličevića, ekonoma biskupije preč. Nikole Turkalja, tajnika i kancelara biskupije preč. Mišela Grgurića i župnog vikara Domagoja Tujmera.

Biskup Križić je u propovijedi na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja progovorio o dva velika proroka koja dijeli 6 stoljeća i koji vjeroučiteljima mogu biti primjer, proroku Jeremiji i sv. Ivanu Krstitelju.
“Bog je Jeremiju pozvao i dao mu poslanje i jamstvo da se na njega može osloniti. Jeremija je bio najveći starozavjetni molitelj, a završio je kao mučenik u Egiptu ubijen od svog naroda. Sv. Ivan Krstitelj je bio promicatelj vjere nasuprot poganskih običaja. Farizeje i pismoznance nazvao je “okrečenim grobovima”. Narod je pozivao da Isusa prihvate kao svog Mesiju i nije prihvaćao kompromis kada je u pitanju istina i Isus. U molitvi je nalazio snagu i postao je žrtva istine. Oba proroka daju poruke vjeroučiteljima”.

“Prva je poruka da nema kompromisa kada je u pitanju Božja riječ i istina. Unatoč čestim ismijavanjima istinu treba isticati, ne nametati. Vjeroučitelji zatim moraju biti autentični, inače će postati farizeji. Vjeroučitelji moraju biti i molitelji, te trebaju upoznavati i davati nadu svojim vjeroučenicima. Vjeroučitelj je čovjek nade koji nazire Božju ljubav. Taj poziv trpi omalovažavanja i nije vam lako, no ništa veliko se ne ostvaruje na lak način”, zaključio je svoje obraćanje vjeroučiteljima biskup Križić koji je na kraju nekima podijelio i kanonski mandat.
Misu je glazbom animirao združeni zbor vjeroučitelja uz orguljsku pratnju s. Ljubomire Lešić.