Budi dio naše mreže
Izbornik

Katehetski dan i vjeronaučna olimpijada Subotičke biskupije

Subotica (IKA)

Katehetski ured Subotičke biskupije organizirao je 18. studenog u Totovom Selu drugu po redu, a prvu dvojezičnu biskupijsku Vjeronaučnu olimpijadu.

Za ovogodišnju Vjeronaučnu olimpijadu prijavila su se 604 vjeroučenika: 104 natjecatelja i 500 navijača. Od toga je 182 vjeroučenika bilo sa hrvatskog govornog područja, a 422 sa mađarskog. Ukupno je bilo prisutno 26 župa: 10 župa hrvatskog i 16 župa mađarskog govornog područja.

Svaku župnu ekipu činila su četiri člana, po jedan učenik iz svakog od viših razreda. Djeca od četvrtog do osmog razreda su navijala. Svi su imali udjela u sportskim aktivnostima i duhovnom predavanju, po jezičnim skupinama. Osim znanja uzimale su se obzir i druge kompetencije.

Natjecanje se sastojalo od četiri dijela. Svaka ekipa je kao pripremu za natjecanje napravila karakterističnu fotografiju svoje župe i u jednoj minuti rekla nekoliko osnovnih stvari o svojoj župnoj zajednici. U naredne dvije minute je tim trebao predstaviti jednu životnu situaciju u kojoj su Isusove riječi pretočili u život. Drugi dio natjecanja su bili testni zadaci. Svaka ekipa je dobila test od 18 pitanja. Treći dio bio je pronalaženje osam odlomaka iz Svetoga pisma. Četvrti dio su činili “activity” zadaci. Trebalo je znati tumačiti, crtati ili pantomimom pokazati različite vjeronaučne pojmove.

Olimpijada se odvijala na četiri različita mjesta: prvi dio u sportskoj dvorani (odgovoran je bio vlč. Robert Utcai), a u učionicama: test zadaci (preč. Željko Šipek i vlč. Endre Horváth), Sveto pismo (vlč. Dušan Balažević i vlč. Dávid Sáfrány) a za activity skupinu bili su odgovorni fra Ivan Miklenić i vlč. Ervin Bartus. Navijači su imali četiri aktivnosti: moderni ples i duhovnost (vlč. Szilárd Balcsak i Emese Hajnal), pravljenje krunica zajedno s redovnicama iz Družbe Kćeri Milosrđa na čelu sa sestrom Juljianom Beretić iz Valpova i karmelićanima iz Sombora, sport na nogometnom terenu i navijanje za svoju ekipu u sportskoj dvorani.

Članovi ocjenjivačkog suda u sportskoj dvorani bili su: kancelar Subotičke biskupije vlč. Gáspár Józsa, prof. dr. sc. Josip Ivanović, dekan i profesor Učiteljskog fakulteta u Subotici, prim. dr. med. Marko Sente, liječnik-specijalist, pomoćni ekonom Subotičke biskupije vlč. József Koleszár i novinarka Teréz Szabó Hangya. Članovi tima koji su pregledali testove bili su: vlč. dr. Nándor Kara, o. Stjepan Vidak, o. Zlatko Žuvela i Tibor Dosztán.

Pobjednička ekipa je katedralna Župa sv. Terezije Avilske iz Subotice, drugo mjesto je zauzela ekipa župe sv. Marka iz Žednika, a treće mjesto ekipa iz župe Sv. Petra i Pavla iz Bajmaka. Posebne nagrade dodijeljene su: za autentičnost župi Orom, za domišljatost župi Bačka Topola, za najkreativniji prikaz župi Mol, za odličan timski rad župi Temerin, za kreativnost župi Monoštor, za originalnost župi Čantavir, za najbolju prezentaciju evanđeoske poruke župi Srbobran i za lijep govor župi Trešnjevac. Nagrade i priznanja sudionicima je podijelio subotički biskup Franjo Fazekas. /Nevena Gabrić/

Subotički biskup Franjo Fazekas s vjeroučenicima