Budi dio naše mreže
Izbornik

Katehetski dan Riječke nadbiskupije

Rijeka (IKA)

Katehetski dan vjeroučitelja Riječke nadbiskupije proslavljen je u subotu 26. kolovoza u riječkoj katedrali. Riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodio je misno slavlje i podijelio kanonske mandate za rad u školi u novoj školskoj godini.

Tom su prigodom četvorica svećenika i devet vjeroučitelja laika primili kanonski mandat na određeno vrijeme – za školsku godinu 2023./2024., a pet vjeroučitelja laika primilo je kanonski mandat na neodređeno vrijeme – do opoziva.

Misu su suslavili generalni vikar i rektor katedrale Mario Tomljanović, vikar za pastoral Mario Gerić i salezijanac Josip Tafra kojemu je nadbiskup te večeri uručio mandat za rad u školi.

U propovijedi se nadbiskup osvrnuo na liturgijska čitanja toga dana (Rut 2,1-3,8-11; 4,13-17; Ps 128,1-5; Mt 23,1-12) istaknuvši na početku pripovijest o Ruti koja je bila strankinja, ali žena koja je u svojoj malenosti i poniznosti činila djela ljubavi zahvaljujući kojima se uključila u povijest spasenja. Bila je važna karika u nizu povijesnih događaja koji su doveli do Isusa Krista i spasenja koje je Bog po njemu izveo za čovjeka i čovječanstvo. Da je ta karika bila raskinuta, pitanje je u kojem smjeru bi tekla povijest spasenja. Tu malenost nadbiskup je povezao s evanđeoskim ulomkom o poniznosti citirajući: „Najveći među vama neka vam bude poslužitelj. Tko se god uzvisuje, bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.“ Malenost u Svetom pismu je znak one prave istinske veličine, rekao je nadbiskup.

Rečeno je povezao s Katehetskim danom kazavši da se na vjeronauk u školama gleda kao na ‘stranca’. „No, iako je ‘stranac’, on je, poput Rute, od mnogih jako dobro prihvaćen, a zahvaljujući vama i vašem djelovanju.“

Osim što je kao izborni predmet ‘stranac’ u školi, vjeronauk je predmet koji zahtjeva od vas koji ga predajete, ali i nas koji stojimo iza vas, jedan ponizan pristup i svijest o određenoj malenosti u odnosu na druge, obvezne predmete, poručio je nadbiskup. No, to što je malen nije nedostatak, nego može biti prednost. Upravo kroz tu malenost i poniznost na najbolji način možete prenijeti poruku evanđelja, poruku o Isusu Kristu, jer je ta poruka sama po sebi nešto što nam govori o Bogu koji se učinio malenim i kroz malenost učinio velika djela.

Zaključujući je potaknuo okupljene vjeroučitelje, da se po uzoru na Mariju, ali i Rutu, u njihovom djelovanju dogodi ona ‘mala karika’ koja će povezati ono što su vjeroučenici primili u obitelji, vjeru koju predaju spojiti u životima tih mladih ljudi kako bi bili uključeni poput Rute u povijest spasenja i kako bi se u njihovim životima rodio Spasitelj. „Važno je da budete ta mala karika i da se čuvate da ne budete prekid, a on se događa ako bismo na svojim pozicijama zasjeli kao što su pismoznanci i farizeji zasjeli na Mojsijevu stolicu i da drugi kažu: ‘..dobro govore, ali ne čine..’ Važno je da bi se ta karika spojila, da govorimo, ali i to živimo.“ Potrebni su nam učitelji koji će biti svjedoci, zaključio je nadbiskup. Na kraju mise prenio je pozdrave riječkog nadbiskupa u miru Ivana Devčića te zahvalio vjeroučiteljima za vjerno izvršavanje svojega poslanja.

Slavlju je nazočila predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević, koja je ohrabrila vjeroučitelje na zajedništvo kao preduvjet uspješne nove školske i pastoralne godine. Nitko u školi nije prepušten sam sebi i sve što se dogodi u narednoj školskoj godini bit će plod našeg zajedništva, kazala je Rukavina Kovačević. Na kraju je pozvala vjeroučitelje na sudjelovanje na svečanom misnom slavlju 15. rujna u 18 sati u katedrali sv. Vida na kojemu će nadbiskup Uzinić primiti palij, znak metropolitanske službe.

Večer je glazbeno animirao Bend vjeroučitelja, a nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje u prostorima Ordinarijata.