Budi dio naše mreže
Izbornik

Kateheza Dobrog Pastira u Župi sv. Mihajla

Dubrovnik (IKA)

Dio programa Kateheze Dobroga Pastira za djecu od treće do sedme godine, kao i za prvopričesnike, održan je u petak 25. ožujka u Župi sv. Mihajla u Dubrovniku.

S. Jelica Đuzel, ravnateljica Dječjeg vrtića Sunčev Sjaj Nazaret u Zagrebu, u župnim prostorijama održala je Katehezu izgubljene ovce kojom je djeci na zanimljiv i pristupačan način približila tu biblijsku prispodobu.

Kateheza je održana odvojeno za dvije skupine: prvo za prvopričesnike, a zatim za djecu od treće do sedme godine života. Nakon kateheza, sva djeca sudjelovala su u pobožnosti križnog puta koju je predmolio župni vikar Miroslav Karatović. Postaje križnog puta oslikala su djeca vjerske skupine iz DV-a Mala kuća i DV-a Radost. Zatim je slijedilo misno slavlje na kojem su zajedno s djecom sudjelovali i njihovi roditelji.

Ravnateljica Đuzel u Dubrovnik je došla dan ranije, u četvrtak 24. ožujka, te su je primile ravnateljica DV-a Pčelica Diana Brkić i pedagoginja Nikolina Vidojević. Svrha posjeta vrtiću bila je formiranje atrija za izvođenje Kateheze Dobroga pastira, što je nastavak već postojećeg programa Marije Montessori koji je otvoren u Maloj kući.

Montessori program ističe važnost rada kao vlastitog djelovanja djeteta koje se ne umara, već zabavlja i opušta. Rad i koncentracija vode k preobrazbi koja očituje čovjeka kao duhovno biće. Montessori pedagogija djetetov rad promatra kao polaganu aktivnost koju dijete ponavlja te ju izvodi s mnogo ljubavi, predanja i radosti. Nakon rada u djetetu se budi ljubav prema ljudima i stvarima, da se divi svemu lijepome. Rad zadovoljava djetetove tjelesne i umne potrebe i težnje njegove duše. Iz tih razloga Montessori otkriva odgojnu vrijednost tišine. Uzima je kao spontanu vježbu brige za sebe i druge. Tišina unatoč kaosu pomaže u pronalaženju nutarnjeg mira, izgradnji autentičnih odnosa s drugima, empatiji i dobrom osjećaju u zajedništvu s drugima.

Slijedeći metodološku postavku Marije Montessori o prisutnosti religioznog instinkta u odgoju, Sofia Cavalletti i Gianna Gobbi nastavile su započeto djelo vjerskog odgoja Marije Montessori osmišljavajući vlastitu metodu poučavanja. Nazvale su je Kateheza Dobroga Pastira, a dobila je naziv po prispodobi iz Evanđelja po Ivanu o dobrom pastiru.

Ravnateljica Đuzel bila je učenica S. Cavaletti te su ju odgojiteljice u vjeri Dubrovačke biskupije Martina Franičević Feregja, Dubravka Knežević, Maja Cigić i Marija Zvono rado ugostile da bi se roditelji i djeca preko nje izravno upoznali s Katehezom Dobroga Pastira, s nadom da će taj program zaživjeti i u Dubrovniku. Odgojiteljice u vjeri su izrazile zahvalnost don Robertu Ćibariću na gostoprimstvu u Župi sv. Mihajla.

Dvodnevni program organiziran je u suradnji Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije, Župe sv. Mihajla i odgojiteljica u vjeri Dubrovačke biskupije.