Budi dio naše mreže
Izbornik

Klimatske promjene: Papa pozvao na hitno djelovanje

Vatikan (IKA)

U video-poruci objavljenoj 10. listopada navečer papa Franjo upozorio je da će pandemija koronavirusa produbiti socijalnu i ekološku krizu, zbog čega svi moraju odlučiti hoće li djelovati ili će se život promijeniti na svim razinama, prenosi Vatican News.

Ako i dalje budemo zanemarivali patnje siromašnih i zloporabili Zemlju, naš zajednički dom, morat ćemo prihvatiti promjenu današnjega načina života na svim razinama, upozorio je Papa u sklopu digitalne kampanje TED Countdown kojom se želi doseći nulta neto stopa emisija stakleničkih plinova.

Znanost nam svaki dan daje nove podatke koji pokazuju nužnost mjera kojima ćemo izbjeći radikalne i katastrofalne klimatske promjene. Trenutačno stanje nikoga ne bi smjelo ostaviti ravnodušnim. I od gospodarstva se traži da poštuje okoliš i ljudsko dostojanstvo. Postojeći ekonomski sustav je neodrživ, upozorava Papa.

Nitko iz aktualne krize neće izaći isti. Promjena je neophodna a cilj jasan – u predstojećem desetljeću izgraditi svijet u kojemu ćemo moći zadovoljiti potrebe današnjega naraštaja – uključujući baš sve, i pritom ne dovesti u opasnost buduće generacije. Sveti Otac pozvao je ljude dobre volje, bili vjernici ili ne, da krenu tim putem jer svaki pojedinac može dati važan prilog.

Papa je spomenuo i svoju, prije pet godina objavljenu, encikliku „Laudato si'” kojom promiče „cjelovitu ekologiju” i nužnost traženja novih putova. Napredak se ne bi trebao temeljiti samo na gospodarskim, financijskim ili tehnološkim aspektima, jer su mnogo važnija pitanja društvene etike i politike obrazovanja.

Papa daje tri prijedloga za dugoročnu promjenu – u odgoju posvijestiti važnost povezanosti ekologije i ljudskih potreba, zajamčiti pristup čistoj vodi i hrani svim ljudima. I naposljetku, postupni ali neodloživi prijelaz na čiste izvore energije.

Kampanja TED Countdown okuplja osobe iz cijeloga svijeta, od generalnoga tajnika UN-a Antonija Guterresa do glumca Marka Ruffala, prenosi Vatican News.