Budi dio naše mreže
Izbornik

Knjiga "Kardinal Alojzije Stepinac: Posljednje propovijedi iz sužanjstva, od Božića 1959. do Svijećnice 1960." predstavljena u Krašiću

Krašić (IKA)

U Stepinčevom Krašiću, u srijedu 18. prosinca predstavljena je knjiga „Kardinal Alojzije Stepinac – Posljednje propovijedi iz sužanjstva od Božića 1959. do Svijećnice 1960.“  priređivača dr. sc. Juraj Batelja i dr. Claudie Stahl.

Okupljene je pozdravio upravitelj župe u Krašiću vlč. Ivan Vučak koji je istaknuo kako mu je neizmjerna čast što se upravo u Krašiću, mjestu u kojem je blaženi Alojzije Stepinac proveo svoje posljednje dane, upravo predstavljena ova knjiga, a i time što je gospođa Stahl uložila toliko truda u istraživanje i pronošenju istine o blaženiku.

Nakon vlč. Vučaka gospođa Stahl započela je predstavljanje knjige kazala je kako ne samo da ju je sužanjstvo i vjera blaženika fascinirala nego ju je i potaknula da nauči hrvatski jezik kako bi još snažnije mogla istražiti i pronaći informacije o samom životu blaženika. Nadalje istiće  kako je blaženik u svojim propovijedima mnogo puta citirao i spominjao mnoge njemačke pisce, pjesnike te svečenike i pripradnike klera. Također napominje kako se ovakva knjiga ne bi mogla naći u Njemačkoj, ali i ističe blaženikove posljednje propovijedi u kojima blaženik spominje starca Šimuna, koji je ispunio svoj cilj, a to je vidjeti Spasitelja, Isusa Krista, odnosno sv. Antunu pustinjaku čije je vrijeme bilo obilježeno progonima kršćana.

Dr.sc. Juraj Batelja kao postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca , ali i priređivač ove knjige također je zahvalio dr. Stahl na njezinoj ljubavi prema bl. Stepincu i neumornoj želji za predstavljanjem istine o njegovom životu. Nadalje naglašava kako živimo u čudnim vremenima u kojima se sve više pokušavaju zanemariti povijesne činjenice između ostalog aludirajući i na zlonamjerne poruke koje se pojavljuju u javnosti, a vezane uz iznošenje informacija o manipulaciji crkvenih redova, zapisnikom kojega je nadbiskup Stepinac sastavio nakon sastanka sa Titom 4. lipnja 1945. godine. Postulator  istiće da je u razgovorima sa starijim mještanima Krašića o Stepincu dobio niz odgovora u kojima oni istiću kako blaženika pamte kao „dušu od čovjeka, kao plahog anđela koji je ljubio Krista i njegovu Crkvu iz dna svoje duše“.

Postulator je također naglasio da iz ovih propovijedi izbija da je nadbiskup Stepinac duboko uronjen u otajstvo Krista i njegove Crkve i da je proživljavao dane kušnje i patnje u stalnoj molitvi za one koji su ga mrzili, osudili i progonili. “Ove propovijedi nastale su u agoniji pred smrt i nadbiskup je toga svjestan i to nagovješćuje”, istaknuo je mons. Juraj Batelja.

Predgovor knjizi napisao je nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Njemačkoj, dok je autorica pogovora dr. sc. Claudia Stahl.

Među ostalima vjernicima i župljanima, predstavljanju knjige nazočili su i mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru, župnici iz susjednih župa, vlč. Josip Gonan, vlč. Stjepan Dijaneš, vlč. Miroslav Lesičar te pater Đani Kordić.

Samo predstavljanje ove predivne knjige koja nas uvodi u otajstvo ovog božićnog vremena koje je pred nama uzveličao je zbor Župe Krašić zajedno sa KUD-om „Josip Torbar“ pod ravnanjem s. M. Katarine Penić Sirak, služavke Maloga Isusa, otpjevavši stare krašićke pobožne pjesme za koje je sam župnik Vraneković napisao na Božić 1959. god. za vrijeme mise poldanjice koju je slavio nadbiskup Alojzije; „Ovako se gromko možda nikad nije pjevalo u našoj crkvi kao danas. Osjećaš upravo radost, ali doista pravu kršćansku – pobožna radost razabire se u tom pjevanju.“

Na kraju je vlč. Vučak predstavljačima knjige, uime župe Krašić, a u sjećanje na predstavljanje knjige, i njihovom nezmjernom trudu i želji za pronošenjem istine o blaženom Alojziju Stepincu darovao bistu kardinala Stepinca te zahvalio svima na dolasku.