Budi dio naše mreže
Izbornik

Kolaudacija orgulja u katedrali Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru

Bjelovar (IKA)

Bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predvodio je u srijedu 22. studenog, na blagdan Sv. Cecilije, u katedrali Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru svečano misno slavlje s blagoslovom novih orgulja.

Katedrala je bila ispunjena velikim brojem svećenika i redovnika, orguljaša i voditelja župnih zborova, župljana te predstavnika kulturnoga i političkog života.

Tom je prigodom Biskupija objavila i prigodnu knjižicu s pregledom podataka o orguljama. Još 2017. godine Biskupija je pokrenula nabavu novih orgulja za čije je vođenje bio zadužen mo. Marko Đurakić, naslovni orguljaš bjelovarske katedrale i povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije, ujedno i autor idejne koncepcije novog instrumenta.

Nove orgulje naručene su 2019. godine od austrijske radionice „Orgelbau Pieringer“ koja je uspješno završila radove i postavila nove orgulje na pjevalište početkom ove jeseni. Johann Pieringer, vlasnik i osnivač radionice, izgradio je ne samo orgulje bjelovarske katedrale već i niz drugih instrumenata diljem Austrije, Njemačke i Hrvatske, a bjelovarske su za sada najveće i najznačajnije djelo proizašlo iz te renomirane austrijske radionice. Sastoje se od trideset i tri registra raspoređenih na tri manuala i pedal, mehaničke su svirne te električne registarske trakture. Cijeli je ustroj ugrađen u postojeće kućište koje je prošireno u dubinu, dok je (novi) treći manual odnosno rückpositiv ugrađen u ogradu pjevališta.

Program je započeo svečanom procesijom, uvodnim pozdravima svim nazočnima, kratkim osvrtom na nove orgulje te obredom blagoslova. Misno slavlje zajedničkim snagama animirali su mješoviti katedralni zbor i zbor Srednje glazbene škole Vatroslav Lisinski Bjelovar pod ravnanjem mo. Ivane Matkov, dok je za orguljama bio mo. Marko Đurakić.

Nakon završetka misnog slavlja orgulje i njihov ustroj predstavili su Johann Pieringer te Olivije Repec koji je orgulje zvučno oblikovao odnosno intonirao. Program je zaključen kolaudacijskim koncertom naslovnog orguljaša katedrale i biskupijskog povjerenika za orgulje mo. Marka Đurakića koji je djelima F. Liszta, C. Francka, F. Mendelssohna, F. Peetersa i M. Duprea prikazao svu raskoš novosagrađenih orgulja.