Budi dio naše mreže
Izbornik

Köln: Molitva za žrtve Vukovara i Domovinskog rata

Köln (IKA)

Euharistijskim klanjanjem i misom u nedjelju 14. studenoga u Minoritenkirche Hrvatska katolička misija u Kölnu obilježila je uspomenu na vukovarsku žrtvu i sve žrtve Domovinskog rata, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Molitveni program počeo je klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. U polusatnom klanjanju i molitvi voditelj misije fra Vuk Buljan je kroz svetopisamske tekstove i duhovne misli podsjetio na Isusove patnje i naše hrvatske patnje. Moleći se živom Isusu „da nam udijeli snagu za naše jedinstvo i put prema Ocu“, fra Vuk je prošao kroz crkvu i sve nazočne blagoslovio Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Nakon klanjanja uslijedila je svečana procesija u kojoj su mladi i najmanji obučeni u narodne nošnje, sa svijećama u rukama, a hodajući za križem, ispred oltara položili svijeće do hrvatske zastave.

Fra Vuk Buljan u homiliji je poručio: „Poučeni vukovarskim iskustvom, pozivam nas na jedinstvo, kako u obitelji, tako i u društvu!“

Misnom slavlju nazočio je i generalni konzul iz Düsseldorfa dr. sc. Ivan Bulić. Čestitao je Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln na dostojanstvenoj organizaciji i istaknuo značenje vukovarske žrtve za hrvatski narod, podsjetivši na ono što se dogodilo 1991. s Vukovarom, Ovčarom, Škabrnjom i obranom Hrvatske od velikosrpske agresije. Generalni konzul istaknuo je da je Vukovar postao i ostao grad heroj te simbol hrvatskog stradanja, otpora i borbe za samostalnost.

Nakon govora generalnog konzula dr. Bulića organizirana je svečana procesija do spomen-ploče hrvatskom blaženiku i zaštitniku Misije kardinalu Alojziju Stepincu, gdje su zapaljene svijeće za sve stradale u Vukovaru i u Domovinskom ratu, uz pjevanje himne „Lijepa naša“.

Cijeli duhovni događaj pratio je Veliki zbor pod vodstvom s. Renate i Mara Rize.