Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija 77. obljetnice pokolja na Paklinama

Pakline (IKA)

Komemoracija 77. godišnjice pokolja na Paklinama na planini Ljubuši održana je u nedjelju 1. kolovoza kod spomen-obilježja na mjestu zločina, objavljeno je na portalu Mandino Selo, a prenosi Katolička tiskovna agencija.

Misu je predslavio fra Slaven Brekalo. U propovijedi je istaknuo da se radi o stravičnom zločinu, ali je pozvao okupljene da mole za počinitelje jer bi u protivnom bili na strani zločinaca. Za zločin još nitko nije odgovarao pred sudom, što se s obzirom na od tada proteklo vrijeme, vjerojatno neće niti dogoditi.

Na samome početku komemoracije Ilija Papić, predsjednik Općinskoga vijeća Tomislavgrad i jedan od članova organizacijskog odbora obilježavanja ove obljetnice pročitao je imena stradalih žrtava i načine njihova krvavoga umorstva. Potom su okupljeni upalili svijeće, položili cvijeće, a vijenac je u ime općine Tomislavgrad položio i općinski načelnik Ivan Buntić.

Partizanski krvnici su nad šesnaest žitelja Vedašića i dvoje žitelja Letke 13. lipnja 1944. na Paklinama počinili mučki zločin. Svjedočanstva o tom događaju mogu se pročitati na portalu Mandino Selo.