Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija na svetkovinu Svih svetih u Hamburgu

Hamburg (IKA)

U povodu svetkovine Svih svetih 1. studenoga u Hamburgu je i ove godine, po četvrti put, održano okupljanje Hrvatica i Hrvata ispred križa na park-groblju Ohlsdorfu, priopćio je priopćio je GKRH Hamburg.

Zajedno s hrvatskom zajednicom u Hamburgu voditelj Hrvatske katoličke misije Hamburg o. Anto Bobaš, OP, i generalni konzul Kristijan Tušek položili su vijenac, upalili svijeće te se s okupljenima pomolili za stradalnike Domovinskog rata, poginule hrvatske branitelje, nestale osobe, civilne žrtve te za svoje pokojnike.

O. Bobaš istaknuo je tom prigodom važnost okupljanja u molitvi, koja je posebice posvećena stradalnicima Domovinskog rata, kako civilnim tako i vojnim. Time se na dostojanstven način doprinosi sjećanju na teške dane u kojima je stvorena hrvatska država i učvršćuje osjećaj povezanosti s domovinom.

Konzul Tušek naglasak je stavio na žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje, kojih se svake godine 18. studenog prisjeća u posebnoj mjeri. Posebno je spomenuo doprinos hrvatskih branitelja u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije te je istaknuo da njihova spremnost na žrtvu sve obvezuje da sudjeluju u izgradnji budućnosti Hrvatske.

Voditelj misije i konzul posebice su spomenuli činjenicu da još uvijek nije poznata sudbina brojnih nestalih osoba, koje su od strane agresora odvedene na nepoznata mjesta tijekom zbivanja Domovinskog rata.

Okupljanje na svetkovinu Svih svetih u dostojanstvenom okviru, kojim se posebno mjesto pridodaje žrtvama Domovinskog rata, svi sudionici žele etablirati kao tradiciju hrvatske zajednice u Hamburgu i time dati doprinos kulturi sjećanja glede stradavanja tijekom Domovinskog rata. Prije četiri godine tu inicijativu je pokrenuo o. Bobaš, što je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Hamburgu od samog početka podržao.