Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija za poginule zrakoplovce u Otoku

Otok (IKA)

U Otoku je u subotu, 2. prosinca obilježena 32. obljetnica pogibije prvih zrakoplovaca Domovinskog rata: Mirka Vukušića, Marka Živkovića, Rade Grive i Ante Plazibata te svih pokojnih branitelja Grada Otoka, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Komemoracija je počela koncelebriranom misom u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog koju je slavio fra Mato Vincetić, vojni kapelan iz Vinkovaca, a suslavio je domaći župnik i dekan Otočkog dekanata Antun Knežević.

Uvodeći u euharistijsko slavlje fra Mato je pozdravio sve nazočne, a posebno istaknuo veliku žrtvu palih zrakoplovaca i branitelja Otoka kao i cijele domovine Hrvatske.

U propovijedi je, obraćajući se okupljenom mnoštvu, govorio o vrijednosti žrtve i Božjoj milosti vezanoj uz nju.

„Sada se sjećamo jednog od najvažnijih događaja iz Domovinskog rata. Stoga upućujemo Gospodinu hvalu za sve što nam je dao, za poginule branitelje koji su dali svoje živote za našu slobodu. Dati svoj život za domovinu najveća je stvar koju čovjek može učiniti iz ljubavi prema bližnjemu, prema svojem narodu, prema svojemu bratu. Uostalom, postoji obveza moralna, sociološka, božanska da se to učini. Tako je to oduvijek; volja je Božja da svoju ljubav istaknemo i kroz domoljublje. To su nam pokazali naši branitelji svojim životom i svojom smrću. Dali su svoje živote za vrijednosti koje su vječne. A mi moramo dalje graditi svoju budućnost na tim vrijednostima koje su nam oni ostavili u baštinu. Zato se svake godine okupljamo da im iskažemo čast i pijetet. Zaslužuju da ih se zauvijek sjećamo i odajemo poštovanje. Moleći se za njihove duše i mi sudjelujemo u čuvanju onoga za što su oni dali život. I mi na taj način dobivamo blagoslov. Njihova žrtva nije za nas samo ovozemaljska blagodat, ona je svekoliko nadzemaljska, nebeska jer će Bog njima dati nagradu vječnog Kraljevstva Nebeskog“,  zaključio je fra Mato.

Misi zadušnici nazočili su predstavnici društveno-političke zajednice, pojedinih vojnih jedinica kopnene vojske i Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, civilne udruge, a svi predvođeni gradonačelnikom Grada Otoka Josipom Šarićem i Nikolom Mažarom, izaslanikom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Na Trgu ispred spomenika okupio se veliki broj Otočana koji su došli odati dužno poštovanje žrtvama Domovinskog rata i nazočiti polaganju vijenaca. Nakon polaganja vijenaca uslijedili su prigodni govori predstavnika braniteljskih udruga te državnih i političkih tijela.

Završnu molitvu ispred spomenika predvodio je vojni kapelan fra Mato Vincetić. Komemorativni skup završio je kratkim umjetničkim programom koji su izveli članovi Gradskog zbora i udruge dramskih amatera „Josip Kosor“ iz Otoka.

Ključne riječi:
branitelji Otok zrakoplovci