Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija za djecu ubijenu u Domovinskom ratu u Drežnik Gradu

Grabovac (IKA)

U Župi sv. Antuna Padovanskog u Drežnik Gradu u subotu 26. rujna obilježena je 29. obljetnica pogibije troje djece u Domovinskom ratu.

Prije 29 godina, bježeći pred velikosrpskim agresorom i JNA, pod granatama je poginulo troje djece. Najmlađi među njima bio je Ivan Špoljarić, star tek 3 mjeseca, te djevojčice Josipa i Dubravka Špoljarić. Sutradan su bila pokopana u zajedničku grobnicu na drežničkom groblju pred uperenim cijevima neprijateljskih topova s okolnih brda.

Misu u 11 sati predslavio je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić, ujedno i sam sudionik tog događaja.

„Ovu misu ne prikazujemo za djecu, ona su anđeli Božji, nego za poginule branitelje, žrtve rata, za utjehu roditeljima i rodbini“, naglasio je mons. Pecić. „‚Ako ne budete kao djeca nećete ući u kraljevstvo Božje‘ – poručuje Isus. Dijete je drago jer je otvoreno u poslušnosti istini i ljubavi. Ono pruža ruke da ga povedemo. To je uvjet rasta. I mi odrasli ostajemo djeca Božja. Oholost, sebičnost mogu nas zaustaviti u rastu, odvojiti od Božje ljubavi. Sotona nas želi odvojiti od Božje ljubavi, odvesti u izolaciju i sugerirati samouništenje. Imamo uvijek šansu u Božjem milosrđu doživjeti oproštenje i novi početak. Isus nas šokira riječima: ‚Bludnice i carinici preteći će vas u Božjem kraljevstvo!‘ Oni koji su svjesni svojih grijeha mogu doživjeli Božje milosrđe i napraviti zaokret“, poručio je u emotivnom obraćanju mons. Pecić.

Misu su suslavili mjesni župnik Ivan Hodak i župnik Cetingrada Stanko Smiljanić. Uz predstavnike rodbine i braniteljskih udruga misi i komemoraciji nazočio je i potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Ivan Turkalj.

Nakon mise, komemoracija je nastavljena u Grabovcu polaganjem vijenaca rodbine pred spomen-obilježjem djeci, braniteljskih udruga, načelnika susjednih općina, ministra Medveda i brigadnog generala Turkalja. Na kraju su se nazočnima obratili načelnik općine Plitvička Jezera Ante Kovač s čijeg područja su ubijena djece te ministar branitelja i potpredsjednik vlade Tomo Medved.

Ministar je istaknuo da moramo njegovati spomen na ubijenu djecu i branitelje koji su dali svoje živote. Isto tako, poručio je da će se do kraja godine usvojiti Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, koji će dobiti pravnu sigurnost kakvu su u ovom mandatu dobili hrvatski branitelji. Na koncu je molitvu odrješenja predvodio vlč. Stanko Smiljanić.