Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta u Bleiburgu

Bleiburg (IKA)

Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta održana je na svetkovinu Svih svetih u srijedu, 1. studenog 2023. u Bleibrugu u organizaciji Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu (HKMKL), izvijestio je „Počasni bleiburški vod“.

Na komemoraciji su sudjelovali predsjednik Počasnog bleiburškog voda (PBV) Jakov Vrdoljak iz Klagenfurta i njegov zamjenik Milan Kovač iz Zagreba, kao i članovi vodstva PBV-a Marijan Luburić iz Salzburga, te Bože Vukušić i Tomislav Milčić iz Zagreba.

Molitvu na groblju u Unterloibachu kod Bleiburga, pored spomenika hrvatskim žrtvama Bleiburške tragedije predvodio je voditelj HKMKL-a fra Pavo Dominković, OFM. Uslijedila je procesija prema Bleiburškom polju gdje je fra Pavo pored spomenika Bleiburškim žrtvama predvodio molitvu te ispred spomen-kapele misno slavlje.

Prethodno su članovi vodstva PBV-a Milan Kovač i Bože Vukušić pohodili austrijsko vojno groblje u Völkermarktu gdje su se, pored groba hrvatskog generala Tomislava Rolfa, pomolili i zapalili svijeće za hrvatske žrtve koje su pokopane na tom groblju.

U isto vrijeme, na zagrebačkom groblju „Mirogoj“, pored spomenika žrtvama Bleiburške tragedije te pored mirogojskih križeva, u ime PBV-a vijenac su položili i svijeće zapalili počasni predsjednik PBV-a Vice Vukojević te članovi vodstva PBV-a Jurica Šimunković i Ivo Butković. Svijeće su zapalili te se pomolili i u Aleji poginulih branitelja.