Budi dio naše mreže
Izbornik

Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije na zagrebačkom groblju Mirogoj

Zagreb (IKA)

Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta održana je u subotu, 14. svibnja kod Središnjeg križa na groblju Mirogoj u Zagrebu. 

Za žrtve katolike molio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. dr. Krunoslav Novak. Dovu za žrtve islamske vjerske zajednice izrekao je zamjenik glavnog imama zagrebačkog Mersad efendija Kreštić.

Preč. Novak rekao je da u poštovanju svake ljudske žrtve ne može biti razlike, ni rasne, ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke. „Temeljna jednakost u dostojanstvu svih ljudi proizlazi iz same naravi čovjeka stvorena na sliku i priliku Božju. Pojedinačne i osobito masovne likvidacije, bez ikakva suda i dokaza krivnje, uvijek su i posvuda teški zločin pred Bogom i pred ljudima. Poštujući svaki ljudski život, danas se spominjemo onih kojima je život bio nasilno oduzet. U Kristu gledamo umiranje koje je obuhvatilo sve patnje prošlih, sadašnjih i budućih vremena. Ovdje smo zajedno jer vjerujemo da je po Kristovom uskrsnuću smrt uništena i da nas ništa, pa čak ni smrt, ne može rastaviti od Kristove ljubavi”, kazao je preč. Novak.

Kod Središnjeg križa na Mirogoju položeni su vijenci. Zajednički vijenac predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske položio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u pratnji izaslanika predsjednika Hrvatske vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. U izaslanstvu su bili i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, Ante Sanader, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Resler te zastupnice i zastupnici u Hrvatskom saboru.

U ime Počasnog bleiburškog voda vijenac je položio Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda (PBV), Vice Vukojević, počasni predsjednik PBV-a, Vladimir Šeks, predsjednik Nadzornog odbora PBV-a, Antun Suić, član Časnog suda PBV-a i Zlatko Grošanić, rizničar PBV-a.

Obilježavanje 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine organizirao je Počasni bleiburški vod, suorganizator u liturgijskom djelu je Hrvatska biskupska konferencija, pokrovitelj je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine. Najavljeno je također da će se 29. svibnja komemoracija održati i u Bosni i Hercegovini.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL