Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert „Anđeoska Djevice“ u đakovačkoj katedrali

Đakovo (IKA)

Trio Seraphim održao je koncert „Anđeoska Djevice“ u nedjelju 12. svibnja 2024. u katedrali svetog Petra u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Taj koncert je jedan u nizu koncerata koje uz partnere organizira udruga Kreativna kulturna mreža iz Osijeka u Osijeku i Đakovu.

Članovi sastava su Monika Cerovčec (sopran), Vedran Kocelj (trublja) Pavao Mašić (orgulje).

Na početku koncerta koji je nazvan „Anđeoska Djevice“ publici se obratio orguljaš Pavao Mašić ukratko upoznavši publiku s programom koji je započeo Fanfarama za trublju i orguljama Anđelka Klobučara, a nastavio se uglavnom marijanskim pjesama hrvatskih i stranih autora: Ivana pl. Zajca, Franje Lučića, Franje Dugana, Francka, Verdija, Puccinia i drugih.

Na kraju koncerta riječ je uputio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić koji je zahvalio organizatorima i umjetnicima te usporedio koncert sa svibanjskom pobožnosti koja je u katoličkoj pobožnosti nešto od najljepšega i najdragocjenijega te kazao kako je koncert isprepleten ponajviše zazivima Djevici Mariji te satkan od veličanstvenih djela. Jedno od njih bilo je Verdijeva La Vergine degli angeli koja je biskupa Ćurića podsjetila na prvu polovicu osamdesetih godina kada je na koru đakovačke katedrale uz zbor bogoslova, čiji je i on bio član, zapjevala primadona hrvatske operne scene Ljiljana Molnar Talajić.

Udruga Kreativna kulturna mreža je udruga koja se bavi kulturom i umjetnošću, a kako je rekla dr. sc. Blanka Gigić, udruga nastoji velikane prošlosti i njihova djela ili zasluge približiti suvremenom svijetu te ih izvući iz „naftalina“. Jedan od tih velikana je Jozeph Angster, graditelj orgulja, a koncertni ciklus Panona Organo upriličen je upravo povodom 190. obljetnice njegova rođenja.