Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert ansambla Antiphonus u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Ansambl Antiphonus, pod dirigentskom i umjetničkom palicom maestra Tomislava Fačinija, za kraj svoje ljetne koncertne sezone, u baroknoj franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Bordu, u ozračju večernje mise, u nedjelju 14. srpnja održao je prigodni koncert.

Koncert je održan u sklopu 30. Brodskog glazbenog ljeta, a u organizaciji Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić. Pozdravnu riječ glazbenicima je na početku uputila ravnateljica Sanja Nanuhanović.

Šest pjevača i dvoje instrumentalista, violončelist i orguljaš, izveli su oratorij Giacoma Carissimia „Historia di Jephte“. Radi se o kratkim crticama iz Svetog Pisma, koje dočaravaju sklad umjetnosti i religiozne misli, što i jest velik dio vokalnog repertoara koje renesansa i barok njeguje. Carissimi je skladatelj koji je uveo u baroknu praksu oratorije na latinskom jeziku s biblijskim predlošcima iz Staroga zavjeta. Jednostavni su i vrlo slični opernom stilu te utjelovljuju bit novoga reprezentativnog žanra s ekspresivnošću bliskoj kazališnoj. Osim oratorija izveli su motet „Isuse moja radosti“, a prema riječima Fačinija, radi se o remek djelu Johanna Sebastiana Bacha. Uslijedila su i dva kontrastna madrigala Carla Gesualda da Venose. Svojim prekrasnim glasovima i savršenom vokalnom tehnikom, Antiphonusi su ponovo oduševili brodsku publiku pred kojom, kako kaže maestro, vole nastupati jer je „sjajna i svoju ljubav prema glazbi pokazuju ne samo aplauzom nego i tišinom kojom prate program“.

Kao domaćin zahvalu je vrhunskom glazbenicima uputio na kraju gvardijan fra Klaudio Milohanović.

Ključne riječi:
Antiphonus koncert Slavonski Brod