Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica i vokalne skupine Lira u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

Rim (IKA)

Korizmeni koncert Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice i vokalne skupine Lira iz Rijeke održan je 18. ožujka u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu.

Hrvatsko glazbeno društvo (HGD) Zvijezda Danica izvela je korizmene tradicijske napjeve s područja Grada Kraljevice koji imaju veliki značaj za to mjesto, tradiciju grada i okolice te za očuvanje glagoljaškog pjevanja. Članovi HGD-a izveli su tri popijevke u inačici koja je tradicijska iz Kraljevice, a to su „Staše plačuć”, „Ja se kajem” i „Častimo te Križu sveti”, zatim tradicijske napjeve podizanja križa, „Slava ti hvala i čast” (himan koji se pjeva na Cvjetnicu) te „Muka po Ivanu” (pjevana Muka Gospodina Isusa Krista u inačici koja se tradicijski pjeva u Kraljevici). Neke su skladbe pisane jezikom koji je vrlo blizak crkvenoslavenskom jeziku hrvatske redakcije.

Vokalna skupina Lira je na koncertu izvela „Stabat Mater” G. B. Pergolesija, obradu za četveroglasni ženski zbor Pratt/Frleta uz orguljsku pratnju mo. Igora Vlajnića.

Zborovima je dirigirao njihov umjetnički voditelj Frane Frleta, a za orguljama su bili Daniela Perković i Igor Vlajnić.

Na koncertu su, uz ostale, prisustvovali rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima vlč. Marko Đurin, otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, Tamara Perišić u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji te gradonačelnik Grada Kraljevice Dalibor Čandrlić.

HGD Zvijezda Danica i vokalna skupina Lira iz Rijeke sudjelovali su i na misi na hrvatskom jeziku u nedjelju 19. ožujka.