Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert posvećen velikom hrvatskom glazbeniku Mati Lešćanu

Split (IKA)

Druge večeri trećeg festivala klasične glazbe „Glazbene večeri na Visokoj 2021“, koji se održavaju u Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu, u prigodi blagdana sv. Ivana Pavla II., u srijedu, 20. listopada održan je koncert „In memoriam Mati Lešćanu“ u prigodi tridesete obljetnice smrti tog velikog hrvatskog skladatelja i orguljaša, improvizatora, zborovođe, glazbenog pedagoga.

Mato Lešćan rođen je u skromnoj katoličkoj obitelji, u Đurđevcu. Svirao je kao orguljaš u crkvi Sv. Marka u Zagrebu, crkvi Sv. Petra te je bio stalni katedralni orguljaš i stalni orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu. Iza sebe je ostavio veliki skladateljski opus, brojne znanstvene članke i pjesmaricu „Slava Bogu“, čiji je bio glazbeni urednik. Skladao je male liturgijske oblike i crkvene popijevke te velike zborske forme, motete, mise, solo pjesme i skladbe za orgulje, a dio njegovog skladateljskog opusa je neotkriven ili još uvijek neobjavljen. Mješoviti zbor Hrvatske katoličke misije u Frankfurtu nosi ime „Mato Leščan“, dok njegove skladbe svakodnevno obogaćuju liturgijsko pjevanje Katoličke Crkve i na repertoaru su brojnih poznatih pjevačkih ansambala i koncertnih majstora orguljaške glazbe. Hrvatska crkvena glazba ne bi danas bila ono što jest bez doprinosa Mate Lešćana. Umro je 1991. godine u Frankfurtu na Majni, a pokopan je na Mirogoju u Zagrebu.

Na koncertu su Lešćanove skladbe „Pjesanca šturku“, „A la marcia“, „Okreni lice“, „Ave Maria (in C)“, „Noć je, vre noć“( Dragutin Tadijanović),)“,„Ave Maria (in B)“, iz „Muke Spasitelja našega (Marka Marulića)“, intrada i koral „Pjevaj hvale, Magdaleno“ i „Zdravo, o Marija“, koje su oslikale nježnost duše ovog velikog hrvatskog duhovnog skladatelja, izveli sopranistica Marija Buzdovačić Preučić i orguljaš Andro Čalo.

Izveden je i njegov manuskript „Surrexit Christus hodie (tema s varijacijama) Maestoso, Lento, Adagio, Allegro scherzando, Koral, Graziosa, Scherzando, Allegro graziosa, Fnale (liberamente; con fantasia) i „ Ave Marija (brevis)“.

Sopranistica Marija Buzdovačić diplomirala je u klasi prof. Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobila je nekoliko nagrada na glazbenim natjecanjima, a nakon završetka studija ostvarila je bogatu koncertnu djelatnost na području solističkih koncerata, a kao mlada solistica nastupa u glavnim ulogama u kazalištima u Hrvatskoj.

Andro Čalo diplomirao je Glazbenu pedagogiju na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a od listopada 2018. godine studira zborsko dirigiranje na Akademiji za glazbo u Ljubljani u klasi prof. Sebastjana Vrhovnika. Improvizaciju na orguljama učio je u Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku kod Anđelka Igreca (2004. i 2006.) Ante Knešaureka (2013) te na Akademiji za glazbo u Ljubljani kod prof. Dalibora Miklavčića. Pohađao je seminare orgulja i zborskog dirigiranja. Kao orguljaš, korepetitor i dirigent nastupao je u domovini i inozemstvu i snimao za HRT. Zaposlen je kao profesor glazbene umjetnosti i voditelj zbora u Franjevačkog gimnaziji u Sinju.