Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert uoči 10. obljetnice grkokatoličke crkve u Jastrebarskom

Jastrebarsko (IKA)

Povodom proslave desete obljetnice izgradnje i posvete nove grkokatoličke župne crkve Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom, u srijedu 18. svibnja održan je svečani dobrotvorni koncert duhovne glazbe.

Koncertu je nazočio i križevački vladika Milan Stipić, nekadašnji župnik te župe, a otvorio ga je sadašnji župnik o. Marjan Jeftimov, koji je istaknuo kako se nakon dvije godine izolacije zbog pandemije, opet nastavlja tradicija okupljanja pjevača iz Jastrebarskog i okolice na duhovnim koncertima u toj crkvi. Zahvalio je župljanima, civilnim vlastima i udrugama koji su utkali sebe u tu mladu zajednicu i novu crkvu, a koja je prepoznatljiva po svojoj obrednoj specifičnosti kao i po moćima sv. Šimuna Bogoprimca koje je Zadarska nadbiskupija poklonila crkvi 2013. godine, a što sve skupa predstavlja veliko duhovno i kulturno bogatstvo za grad Jasku.

Prisustvovali su i predstavnici Grada Jastrebarskog: Leon Bastašić, predsjednik Gradskog vijeća, Irena Strmečki, pročelnica Upravnog odijela i Željko Hranilović ispred udruge ”Žumberački uskoci”. Izvedbama tradicijskih, zborskih i novijih sakralnih napjeva i pjesama sudjelovali su Gradsko pjevačko društvo „Javor“, Župni zbor sv. Nikole biskupa, Udruga pjevača izvornih pjesama „Sveta Jana“, Kulturno-umjetničko društvo „Cvijet“, Muška vokalna grupa „Borsa 1862“ te pjevači domaće Župe preobraženja Gospodnjega iz Jastrebarskog.

Crkvu, koja je sagrađena u spomen na 400. obljetnicu uspostave Marčansko-križevačke eparhije, posvetio je 19. svibnja 2012. godine tadašnji križevački vladika Nikola Kekić, za vrijeme župnika o. Danijela Vranešića. Njezin kamen temeljac blagoslovio je papa Benedikt XVI. za svoga pohoda Hrvatskoj u lipnju 2011. godine. Povodom 10. obljetnice crkve oslikan je ikonopisom i oltar.

Na kraju je sve pozdravio vladika Stipić te naglasio kako je hram Božji mjesto gdje ljudi upravljaju svoje molitve Bogu, a s druge strane mjesto gdje je Bog prisutan među ljudima. „Mnoge uslišane molitve na ovom mjestu, preobraženi životi, obraćenja i brojne milosti što se događaju upravo ovdje dokaz su Božje nazočnosti na ovom svetom mjestu“ rekao je vladika Stipić. Pohvalio je sve pjevače i poželio da grkokatolička zajednica koja je tamo nastala, narasla i umnožila se i dalje bude znak ljubavi Božje, bogatstva Crkve i njezinih obrednih tradicija i zajedništva među ljudima u gradu Jastrebarskom.

Prihodi od koncerta namijenjeni su za ukrajinske izbjeglice na području Jaske.

Uoči koncerta održan je Akatist svetom Šimunu, koji se moli svake srijede, pred moćima sv. Šimuna, a u četvrtak 19. svibnja svečanom arhijerejskom liturgijom, liturgijski će se proslaviti ta obljetnica.