Budi dio naše mreže
Izbornik

Konferencija Caritasa Banjolučke biskupije za medije

Banja Luka (IKA/KTA)

U povodu Nedjelje Caritasa u Bosni i Hercegovini Caritas Banjolučke biskupije održao je 9. prosinca u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci konferenciju za novinare.

Direktor Caritasa Banjolučke biskupije dr. Miljenko Aničić predočio je ukratko poruku predsjednika Caritasa Bosne i Hercegovine vrhbosanskoga nadbiskupa Tome Vukšića naslovljenu „Tko je moj bližnji?“

Novinarima je podijeljen pregled projekata koje Caritas Banja Luka provodi, a direktor Aničić osvrnuo se posebno na situaciju posljednjih mjeseci, koja je obilježena velikim poskupljenjima osnovnih životnih namirnica kao i porastom broja potrebitih obitelji i osoba, koje vlastitim snagama ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe posebno za hranom, ogrevnim drvetom, lijekovima te plaćanjem komunalnih usluga. Znatno se povećao broj potrebitih ljudi i obitelji, koje se obraćaju Caritasu za pomoć. Apelirao je na razne razine vlasti u BiH da iznađu način, kako pružiti pomoć najugroženijima. Među njima su i osobe, kojima mobilni timovi Caritasa pružaju kućnu njegu i pomoć u kući. Vlasti u Republici Srpskoj – Ministarstvo za upravu i lokalnu samoupravu su taj rad u 2021. godini pomogle s 24.000,00 KM, a Vlada Federacije – Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice povratom poreza za tri mjeseca u 2022. godini, te povratom troškova za pučku kuhinju za tri mjeseca, ali i potporom jednom broju umirovljenika.

Direktor Aničić istaknuo je da je Caritas Banja Luka u ovoj godini uspio završiti Dječji vrtić, koji je početkom travnja pušten u rad. Vrtić su pomagali razni donatori, najvećim dijelom iz Njemačke, a od domaćih institucija navedeno Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice i grad Banja Luka. Vrtić trenutačno ima 45 djece, većinom jaslićke dobi, a broj djece se povećava.

Suradnica Caritasa Tanja Valentić prikazala je ukratko realizaciju projekta YOUR JOB, koji ima za cilj zapošljavanje, edukaciju, prekvalifikacija i savjetovanje mladih u vezi posla. Uz to jedan broj mladih je bio zaposlen u nekim tvrtkama radi stjecanja praktičnog iskustva, a Caritas je osiguravao minimalnu plaću kroz šest mjeseci. Na kraju su neki mladi dobili i financijsku potporu za osnivanje vlastitih poduzeća. Više od 500 mladih je u dosadašnjem trogodišnjem trajanju projekta dobilo neki vid pomoći. Projekt je financiran od Caritasa Austrije, a u njemu sudjeluju Austrijska razvojna agencija, Renovabis i Fondacija Medicor. Od 1. studenoga ove godine do 31. listopada 2025. traje druga faza projekta, koju uz koordinaciju Caritasa Bosne i Hercegovine provode Caritas Banja Luka i Caritas Mostar. Cilj je osnaživanje mladih i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada, te njihov ostanak u domovini.

Suradnik Caritasa Banja Luka Nikica Prskalo govorio je o pomoći Caritasa migrantima u području Unsko-sanskog kantona, posebno u Bihaću. Četrnaest različitih projekata je Caritas provodio i provodi od 2018. godine. Tako je krajem te godine u tadašnjem migrantskom centru BIRA otvorena Caritasova praonica rublja. Nakon zatvaranja kampa BIRA praonica je premještena u centar BORIĆI u Bihaću. Do danas je oprano i osušeno oko 320 tisuća kilograma rublja, a usluge je koristilo oko 120 tisuća korisnika.

Kroz sve te godine Caritas je kupovao i dijelio velike količine obuće, vreća za spavanje, deka, odjeće te higijenskih sredstava – podijeljeno je preko 80 tisuća komada različitih artikala. Treba također spomenuti i hranu, koju je Caritas isporučivao kuhinji Crvenog križa u Bihaću za migrante koji su smješteni u migrantskim centrima. U određenim okolnostima pomoć u hrani je pružana i onim migrantima koji su bili na putu ili su boravili u šumama i napuštenim objektima. Budući da u istom području ima i velik broj obitelji i osoba među lokalnim stanovništvom koji su u potrebi, uključen je i veći broj tih obitelji i osoba. Dijeljena im je hrana, i ogrevno drvo preko Centra za socijalni rad i rimokatoličke župe u Bihaću.

S četiri škole, u koje idu migrantska djeca uspostavljena je suradnja. Pružana je pomoć u opremanju školskih kabineta, nabavi računarske opreme, kupovini knjiga i školskog materijala. Dva psihologa u tim školama financira Caritas, a također i angažman jedne medicinske sestre, koja s Crvenim križem obilazi područja i pruža potrebitima medicinsku pomoć. Na navedenim aktivnostima Caritas zapošljava ukupno 15 osoba u Bihaću i okolini.