Budi dio naše mreže
Izbornik

Konferencija o budućnosti Europe - korak prema obnovljenom povjerenju

Bruxelles (IKA)

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) i Konferencija europskih Crkvi (CEC), zajedničkim su priopćenjem izvijestili o „Konferenciji o budućnosti Europe“ koja će se održati u nedjelju 9. svibnja. To je inicijativa koja sve europske građane, društva, Crkve i vjerske zajednice uključuje u veliku raspravu, otvorenu i uključivu o tome kakvu Europsku uniju želimo, izvještava hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 8. svibnja.

Papa Franjo i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije kardinal Jean Claude Hollerich / Foto: comece.eu

“To je prvi korak koji je zaista potreban kako bi se obnovilo povjerenje i ponovo ojačala zauzetost za Europsku uniju kao istinsku zajednicu vrijednosti”, napominje se u priopćenju.

Pokušat ćemo poticati, oduševljavati i olakšati uključivanje naših članica na mjesnoj, pokrajinskoj i nacionalnoj razini – istaknula su ta dva tijela, podsjećajući osobito na važnost uključivanja mladih koji su budućnost Europe.

Jačanje zajedničkih europskih vrijednosti, borba protiv klimatskih promjena i zaštita stvorenog

“Naime, oni bi trebali biti glavni prioritet konferencije, kako bismo mogli razumjeti kako im pomoći da ponovo zadobiju sigurnost, povjerenje i nadu u europski projekt”, piše u priopćenju. Stoga će se Vijeće biskupskih konferencija Europske unije i Konferencija europskih Crkvi usredotočiti na jačanje zajedničkih europskih vrijednosti, borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu stvorenoga, kao i za razvoj migracijskih politika utemeljenih na poštovanju prava i ljudskog dostojanstva svih ljudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta dva tijela u priopćenju, također, potiču da se preispita i razvija zajedničko tržište u skladu s vrijednostima solidarnosti, socijalne pravde, međugeneracijske suradnje, jednakosti, te pravednih, ekoloških i digitalnih tranzicija, kako bi se na globalnoj razini, bez ugrožavanja temeljnih europskih vrijednosti, promicali gospodarski interesi Europske unije. Osim toga, žele otvoreno, konstruktivno i uključivo sudjelovanje, jer brige, mišljenja i viđenja europskih građana, društava i Crkvi, moraju se slušati i razmatrati, te zaključke konferencije treba pretvoriti u konkretne preporuke za politike Europske unije.

Snažan odašiljač nade, mira i pravde, osobito za mlade naraštaje

“Vijeće biskupskih konferencija Europske unije i Konferencija europskih Crkvi, želi da konferencija dade novi zamah europskom projektu, te svježa i inovativna viđenja održivije, pravednije, uključivije i u budućnosti naprednije Europske unije, kako bi se potvrdila kao snažan odašiljač nade, mira i pravde, osobito za mlade naraštaje”, stoji u priopćenju koje su potpisali kardinal Jean-Claude Hollerich, luksemburški nadbiskup i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije te pastor Christian Krieger, predsjednik Konferencije europskih Crkvi.

Konferencija, koja je bila zakazana za 2020. godinu, a potom zbog pandemije bolesti COVID-19 odgođena za godinu dana, zajednička je inicijativa Europskog parlamenta, Vijeća biskupskih konferencija Europske unije i Konferencije europskih Crkvi kako bi se slušao glas Europljana i kako bi im se omogućilo da izraze svoja mišljenja o budućnosti kontinenta, kroz niz rasprava u kojima će sudjelovati i voditi ih sami građani.

Konferencija će se odvijati putem interneta, a trebala bi završiti na proljeće 2022. godine i priskrbiti određene smjernice, izvijestio je hrvatski ured Vatican News u subotu 8. svibnja.