Budi dio naše mreže
Izbornik

„Koraci za svetost“

Noršić Selo (IKA)

U Župi Duha Svetoga u Noršić Selu u Divljim vodama na samom početku Žumberka u subotu 7. svibnja okupili su se domaći vjernici i hodočasnici na blagoslov križnog puta koji kroz lijepe krajolike povezuje Divlje vode i Krašić.

Misno slavlje pred kapelicom nad Divljim vodama u kojoj su smješteni kipovi bl. Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića predvodio je župnik iz Krašića vlč. Ivan Vučak uz koncelebraciju vlč. Josipa Čuliga, upravitelja župe Lug Samoborski i Duha Svetoga u Noršić Selu koji je pred kapelicu stigao biciklom s krizmanicima. Među biciklistima bili su i članovi Zajednice hodočasnika „Kardinal Alojzije Stepinac“ sa sjedištem u župi Lug Samoborski.

Vlč. Vučak ohrabrio je okupljene na život u kojem su važni koraci svakodnevnog odgovornog života koji postaju tada koraci za svetost. Na kraju misnog slavlja blagoslovljena je prva postaja križnog puta koji je sada otvoren za sve hodočasnike, putnike i planinare koji žele iz samoborskog područja krenuti prema Krašiću.

Misno slavlje uljepšali su vjernici iz Društva sv. Izidora Seljaka obučeni u narodne nošnje. Predvodila ih je predsjednica Društva Branka Toth.

Ideja o tom križnom putu nastala je kad je skupina hodočasnika 2015. godine iz više župa Samoborsko-okićkog dekanata pod geslom „Koraci za svetost“ počela hodočašće prema Krašiću u veljači prije Stepinčeva.

Hodočašća su se nastavila i sljedećih godina, a nakon dolaska vlč. Josipa Čuliga za upravitelja župe Lug Samoborski i osnivanjem Zajednice hodočasnika „Kardinal Alojzije Stepinac“ početna hodočašća postala su posjećenija s većim brojem hodočasnika koji prolaze oko 33 kilometara od Samobora do Krašića. Tako je bilo i ove godine kad su župljani Svetog Ivana Krstitelja iz Luga i Duha Svetog iz Noršić Sela te Svete Barbare iz Ruda hodočastili u Krašić predvođeni svojim župnicima Josipom Čuligom i Darkom Banfićem.

Nakon tog hodočašća počelo se planirati mjesta gdje će biti postaje križnog puta. Ideju su proteklih mjeseci realizirali članovi Zajednice hodočasnika „Kardinal Alojzije Stepinac“ koji su na četrnaest lokacija podigli postaje križnog puta s istovjetnim tekstom koji se nalazi oko crkve u Krašiću.

Žumberak je tako dobio jednu novu duhovnu ponudu, jednostavnu a bogatu koja uz žrtvu i molitvu nudi lijepe duhovne trenutke hodočašća kroz prirodu Žumberka.