Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena duhovna obnova i proslava sv. Josipa u Petrinji

Petrinja (IKA)

Korizmena duhovna obnova i proslava svetkovine sv. Josipa održana je od 17. do 20. ožujka u župi Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji.

Trodnevnu duhovnu obnovu predvodio je p. Zvonko Vlah, SJ koji je ujedno i Nacionalni tajnik Papine molitvene mreže u Hrvatskoj koja je proizašla iz Apostolata molitve.

Svakoga dana je program započeo krunicom sv. Josipu. Pobožnost se neprekidno moli u župi od samih početaka, počevši od drugoga župnika, vlč. Josipa Karasa.

Prvoga dana je domaći župnik vlč. Damir Ceković predvodio križni put u spomen na bl. Miroslava Bulešića čije relikvije se nalaze izložene u crkvi te su pohranjene u oltaru. Drugoga dana je krunica sv. Josipa moljena tijekom klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Potom je uslijedila kratka kateheza o sinodi. Na večernjoj misi trećega dana, 19. ožujka, fra Anto Pervan, župnik iz Topuskog, je blagoslovio nove ispovjedaonice u župnoj crkvi.

Svečanom večernjom misom u ponedjeljak 20. ožujka proslavljena je svetkovina sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije.

Misno slavlje predvodio je vlč. Siniša Preiner, župnik u Pitomači u zajedništvu s preč. Paškom Glasnovićem, rektorom svetišta Majke Božje u Gori te domaćim župnikom vlč. Damirom Cekovićem.

Vlč. Preiner se u propovijedi osvrnuo na poniznost i predanost sv. Josipa volji Božjoj. Predstavio je stavove i djela sv. Josipa te naglasio da bismo vjerojatno reagirali suprotno od sveca. Naglasio je da je upravo njegova šutnja i pouzdanje u Božju volju vidljivo i u samom Kristu raspetome na križu, kada ne želi prebaciti krivnju na ljude nego moli svoga Oca: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine”. Vlč. Preiner u nastavku je objasnio kako je Blažena Djevica Marija jako puno naučila u jakosti, mudrosti i poslušnosti sv. Josipa. Kao primjer navodi svadbu u Kani Galilejskoj gdje poslužiteljima govori da slušaju Isusa: „Što god vam rekne, učinite!”

Na kraju duhovne obnove vlč. Ceković zahvalio je svećenicima koji su ispovijedali vjernike: mons. Marku Cvitkušiću, biskupskom vikaru za kler, preč. Pašku Glasnoviću, rektoru svetišta u Gori te vlč. Dariju Stankoviću, kapelanu susjedne župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku.