Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke metropolije

Koprivnica (IKA)

U župi svetog Nikole biskupa u Koprivnici u utorak, 28. ožujka održana je korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke metropolije.

Duhovnu obnovu vodio je varaždinski biskup Bože Radoš. Susret je počeo molitvom Večernje, nakon čega je biskup Radoš imao razmatranje uzevši dva biblijska citata iz prvog čitanja i evanđeoskog odlomka toga dana: Napravi zmiju i stavi je na stup: Tko god bude ujeden, ostat će na životu ako je pogleda i Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam.

Govoreći o Kristovom križu kao otvorenoj knjizi na Kristovoj katedri istaknuo je kako je upravo Kristov križ višejezična knjiga. „Autor knjige nije Pilat koji je dao staviti natpis napisan na grčkom, latinskom i hebrejskim jezikom nego Bog Otac koji stavlja pečat kao konačnu točku na posljednjih sedam Sinovih riječi. Sve pripada – Ocu, i nosi njegov pečat“, kazao je biskup Radoš.

Nadalje u svom se razmatranju biskup dotaknuo Nikodema, uglednog židovskog vijećnika koji je iz odgojne snage križa u društvu s Isusom u „večernjim satima“ upisao „večernju školu“ te prošao tri važne etape: razgovor s Isusom, promatranje, bojažljivo distanciranje od zajednice farizeja i traženje osobnog stava te je konačno ispovjedio Krista u svjetlu života.

U zaključnim mislima, mons. Radoš poručio je trajnim đakonima kako „križ kao odgojno sredstvo uvijek pomaže da nas Bog Otac vodi kao svoju djecu, učenike, u školu, prema katedri podignutoj na Kalvariji na kojoj se izlaže konačna lekcija.“

Nakon duhovnog nagovora uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je također predvodio biskup Radoš, u koncelebraciji su bili domaći župnik Tomislav Petrić, vlč. mr. Milan Dančuo, povjerenik za formaciju trajnih đakona Zagrebačke nadbiskupije, mons. Leonard Markač i vlč. Davor Šumandl. Uz šesnaestoricu trajnih đakona na obnovi te uz domaćeg trajnog đakona Miljenka Flajsa sudjelovala su tri buduća aspiranta Varaždinske biskupije Mario Stančić, Ivan Golubić i Ivica Suvalj.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je zajednička večera. Trajni đakoni zahvali su biskupi Radošu na vođenju duhovne obnove te mu poklonili „Raspelo“ rad umjetnika Vida Vučaka.