Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena kampanja „40 dana za život“ započela u Splitu

Split (IKA)

Sveta misa za blagoslov ovogodišnje korizmene kampanje Inicijative „40 dana za život“ koja će se održati od 2. ožujka do 10. travnja, slavljena je u ponedjeljak 1. ožujka u crkvi Gospe od Pojišana u Splitu.

U Splitu će se molitelji okupljati ispred splitskog rodilišta i poliklinike Cito. U ovogodišnjoj korizmenoj kampanji poseban naglasak stavljen je na bake i djedove kao važne članove obitelji koji svojim unucima udjeljuju ljubav. Tako su zaštitnici kampanje sv. Joakim i Ana. Kampanja se održava pod geslom: „U predvečerje svoga života bit ćeš pitan o ljubavi“ (sv. Ivan od Križa).

Misu je predslavio tajnik splitsko-makarskog nadbiskupa don Nikola Šakić, suslavio je župnik Župe Gospe od Pojišana fra Antonio Lovrić, a posluživao je đakon fra Josip Milatović.

Fra Josip je u homiliji kazao da ono što dušu oslobađa od robovanja ovome svijetu nije toliko materijalno siromaštvo koliko siromaštvo u duhu, tj. ono koje oslobađa dušu i srce od navezanosti na ovaj svijet.

Istaknuo je da su apostoli ostavili i ono malo što su imali te pošli za Kristom, a on im je obećao da će već za ovoga života primiti stostruko, a u budućem život vječni. U zaključku homilije fra Josip je rekao da će se za onoga koji Božje kraljevstvo zadrži kao najvažniju brigu u svome srcu, pobrinuti Bog jer se Bog u svojoj velikodušnosti ne da nadmašiti.

Prije samog blagoslova predslavitelj don Nikola ohrabrio je molitelje i poručio da im „poradi mene i poradi evanđelja“ (Mk 10,29) bude poslanje da idu na mjesta na koja su poslani moliti.

Poslije mise u dvorani pokraj crkve održala se projekcija dokumentarnog filma „Rekli su nam da neće preživjeti“ u kojem su sabrana svjedočanstva roditelja koji su tijekom trudnoće saznali za teške dijagnoze svoje djece i kojima je savjetovan pobačaj. Unatoč tome oni su se odlučili za život i svjedoče o tome koliki su blagoslov ta djeca donijela njihovim obiteljima. Po završetku filma svoju životnu priču s prisutnima je podijelio i Nikica Penđer, muž Ane te otac Luke i Monike, djevojčice s Downovim sindromom.

Ispripovjedio je kako je tekao njegov život, a posebno se osvrnuo na put prihvaćanja činjenice da ima dijete s Downowim sindromom. Istaknuo je da je tek nakon sedam godina uspio shvatiti da je njegova Monika ljubljeno dijete Božje koje je na ovaj svijet poslano s posebnom misijom da svijetu udijeli ljubav i da ujedini cijelu njihovu brojnu obitelj.

Nakon programa prisutni su ostali u druženju te izmjeni dojmova uz prigodnu zakusku.