Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmena srijeda u Retfali: Tko je Isus za mene?

Osijek (IKA)

U retfalačkoj župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku 23. ožujka je održana treća „Korizmena srijeda“ s gostujućim propovjednikom vlč. Tomislavom Benakovićem, župnikom osječke Župe sv. Leopolda B. Mandića koji je na večernjem euharistijskom slavlju promišljao o temi „Tko je Isus za mene?“.

Misi je prethodila duhovna priprava uz pobožnost križnog puta (Pođi za mnom s razmatranjima Tomislava Ivančića) predvođenog župnim čitačicama.

„Što je ono što određuje naš život? Imamo samo jedan, jedini život i od ogromne je važnosti znati odgovor. Što je odlučujuće, što me određuje kao osobu? Većina života prođe u uvjetovanju – uvjetuju me ljudi, situacije, stvari, događaji, zakon, proroci… U određenom smislu to i je istina pa mislimo da ćemo biti slobodni kada se svega toga riješimo. Po prirodi je da sve ima i početak i kraj. Sve prođe, ali to je sve izvanjsko oko nas, no ono što je najvažnije i što me treba određivati zapravo se događa u meni, u mojoj nutrini. To je slika Boga koju nosim u sebi, otajstvo Božje prisutnosti i to bi trebalo potražiti u vlastitoj nutrini! Upravo to želim s vama produbiti jer nam je potrebno kako bismo odgovorili na pitanje ‘Tko je Isus?’ Kakva je osobna/naša slika o Isusu? Bogu ne treba moje mišljenje, već je neopisivo bitno koga ima(te)š u svojemu srcu. Približimo si to kako Isus dotiče naš život, kako ga mijenja, kako ga preobražava i daje novi smjer. U korizmi je važno sebi postavljati pitanje: ‘Tko je Isus za mene?’ Ne na način kako ga vide arheolozi, povjesničari i drugi nego jer to određuje cijeli moj život. Zato vrijeme korizme nije u tome da nešto ne radim, već da ruku stavim na svoje srce, nutrinu i tu počnem promjene“, naglasio je vlč. Benaković razmatrajući o tome kako motriti sebe i popraviti grubu „sliku“ o sebi, bližnjima i iskrivljenu sliku o Bogu. Napominjući kako „mislimo praviti red oko nas, a trebamo napraviti red u sebi“, propovjednik je zaključio: „Pitajući se tko je Isus za mene stvarno, što mislim o njemu, što od njega imam u svome životu, kako on određuje moje odluke i moju radost i tugu, je li moja slika o Isusu, o Bogu ispravna ili sebična, stavimo ruku na svoje srce znajući da ne možemo mi mijenjati Isusa, već on mijenja nas! U pripremama za Uskrs imamo postaje križnog puta, svaki dan razmatrajmo po jednu postaju s Isusom, zapišimo ju, upoznajmo se. Imam li ispravnu sliku o Isusu, znat ću čitajući Sveto pismo. Tako jedino možemo upoznati Isusa; slušajući Zakon kako smo danas čuli u liturgijskim čitanjima (Pnz 4, 1.5-9; Mt 5, 17-19), proroke i njihovo ostvarenje i ispunjenje u Isusu Kristu. Tu susrećemo živoga Boga koji mijenja naše mišljenje, ojačava nam’ snage i daruje mir… Bog nije bankomat, već zahtjevan – traži promjenu nutrine, mišljenja. Isus kaže: ‘Nisam došao ukinuti, nego dopuniti.’ Gdje je Isus nadopunjava, reći će Pavao ‘u vašim srcima’, u tom velikom ranjenom srcu koje žudi za Bogom. Blagoslovljeni mi koji dopuštamo Isusu ući u naše srce da nas preobražava“, rekao je vlč. Benaković.

Po brojnosti vjernika velika osječka Župa Uzvišenja sv. Križa pripravlja se za Uskrs, uz korizmene srijede i križni put, redovitim svakodnevnim pobožnostima krunice uz misu, tjednim euharistijskim klanjanjem, križnim putom petkom uz vodstvo svećenika, postom, molitvom i djelima ljubavi prikupljajući za pedesetak siromašnih župljana uskrsnu košaricu s darovima. U nedjelju (27. ožujka) župa će prikupljati namirnice i higijenske potrepštine za žrtve Ukrajine. Korizmeni tjedni protekli su u približavanju značenja kršćanskoga oprosta kroz predstavljanje knjige „Ispovijest zarobljenika“ Gorana Hillera i župnu filmsku večer uz projekciju filma „Najveći dar“ Juana Manuela Cotela, održanu 22. ožujka nakon večernje mise s propovijedi župnog vikara Krešimira Iljazovića o oprostu.