Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmeni koncert u crkvi Gospe od zdravlja

Split (IKA)

U sklopu Dana kršćanske kulture Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, knjižara Verbum, te mješoviti pjevački zbor „Camerata vocale Split“ organizirali su korizmeni koncert u subotu 13. travnja u župnoj crkvi Gospe od zdravlja u Splitu.

Riječima dobrodošlice, prepunu crkvu pozdravila je Martina Radnić, jedna od sopranitica mješovitog zbora „Camerata vocale Split“, te s nekoliko riječi predstavila sam zbor i njegovo djelovanje, čime je otpočeo ovogodišnji korizmeni koncert. „Camerata vocale Split“ je mješoviti zbor nastao 2018. godine, iz višenagrađivanog mješovitog pjevačkog ansambla „Schola cantorum Split“. U samo dva mjeseca djelovanja osvojili su zlatnu plaketu na državnom natjecanju u Rovinju, u organizaciji krovne udruge hrvatskog kulturnog amaterizma. Od listopada 2012. godine zbor vodi i njime dirigira mr. art. Sara Dodig Baučić, asistentica na odsjecima za Glazbenu teoriju i Glazbenu pedagogiju na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

„Tu Domine, spes mea – Tragom hrvatske pjevane baštine“ koncertna je meditacija u tri dijela kojom je sopranistica Iva Ivanišević Ivković napravila uvertiru u pjesme koje su uslijedile. „Tota pulchra es…“, prvi je od njih koji govori o Majci – majci koja po uzoru na Djevicu Mariju ljubi svoje dijete bezrezervno do kraja i prati ga na svim njegovim putovima. Slijedile su pjesme: „Zdravstvuj Carice nebeska“, „Zdrava si Marijo“, „Tota pulchra es“, „Zdravo Marijo“, „Bogorodice Djevo“ i „Zdrava Devica“. Druga meditacija „Laudes cruris attolamus…“ govori o križu, kojem je Kristova muka dala novu simboliku – simboliku blagoslova i spasenja. Slijedile su pjesme „Ingrediente Domino“, „Iuse naš“, „Laudes cruris attolamus“, „Sepulto Domino“, „O Isuse ja spoznajem“ i „Tužno plače“. Posljednja meditacija „Resurrexit, alleluia!“ podsjetila je nazočne da patnja i bol koje su česte suputnice ovozemaljskog života ne ostaju bez svojeg ploda – a plod je samo uskrsnuće, novi život. Slijedile su pjesme „Crucifixus resurrexit“, „Isus je uskrsnuo“ i „Pjevaj hvale Magdaleno“.

Na kraju koncerta upućene su riječi zahvale svima nazočnima, a na poseban način nakladničkoj kući Verbum, predstojniku Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Mihaelu Miši Proviću, te nadbiskupu Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Marinu Barišiću.