Budi dio naše mreže
Izbornik

Križ Susreta hrvatske katoličke mladeži stigao u župu Švica

Švica (IKA)

Križ Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji će se 4. svibnja 2024. održati u Gospiću, „obišao” je već petnaest župa Gospićko-senjske biskupije, a iz Kompolja je u nedjelju 27. kolovoza stigao u Švicu (u Otočkom dekanatu).

Mladi Gospićko-senjske biskupije zajedno sa župnicima prenose križ SHKM-a od župe do župe kako bi što više vjernika čulo za taj nacionalni susret, ali i bi se svi zajedno molili za njegovu uspješnu pripremu, kao i za sve mlade koji će na njemu prisustvovati iz različitih krajeva Hrvatske i inozemstva. Zato je predviđeno da do konca ožujka sljedeće godine križ prođe kroz većinu župa biskupije.

U župnu crkvu svetog Ivana Krstitelja u Švici prije mise u 11 sati križ su unijeli župljani Denis Žilić, Stanko Tonković i Željko Barković, u procesiji zajedno s ministrantima i bivšim župnikom mons. Marinkom Miličevićem, koji je predvodio misno slavlje.

U propovijedi, na temelju evanđeoskog ulomka o Petrovu „točnom odgovoru” na pitanje „tko je Sin Čovječji?”, mons. Miličević je govorio je o apostolovoj vjeri koja je utemeljena na Kristovu križu, a koju je Petar poslije potvrdio u svome životu, ostavši vjeran križu na koji je i sam bio prikovan.

Propovjednik je nedjeljna misna čitanja povezao s križem SHKM-a, koji je redovito prisutan na dan Susreta hrvatske katoličke mladeži, pa će tako i u Gospićko-senjskoj biskupiji biti postavljen u središte okupljanja sudionika u Gospiću na stadionu Balinovac.

Gospodin Isus je na neki način bio oduševljen Petrovim odgovorom na njegovo pitanje i pohvalio ga jer je u važnom trenutku bio otvoren nadahnuću Duha Svetoga te je to proglasio. Iz Petrova primjera – istaknuo je mons. Miličević – i mi moramo učiti „te bdjeti stalno na vratima našega srca, prepoznavati što dolazi od Duha Svetoga i to prihvaćati, ali također to javno ispovijedati. Isto tako potrebno je prepoznavati kada na vrata naših srdaca navale zle misli i kušnje, kako bismo ih tada energično odbacili”, zaključio je mons. Miličević kojemu je to misno slavlje ujedno bilo oproštaj od župne zajednice u Švici, gdje je do sada vršio službu župnika, koju je od 23. kolovoza preuzeo don Goran Antunović.

Pjevanje je na misi vodio župni zbor pod vodstvom orguljašice Hane Marinić.