Budi dio naše mreže
Izbornik

Križevački ordinarij na završetku škole ikonopisanja u Splitu

Split (IKA)

Na Veliki ponedjeljak, 15. travnja u crkvi franjevačkog klerikata u Splitu, ordinarij Križevačke eparhije o. Milan Stipić služio je Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog povodom završetka višednevne radionice koju je organizirala Udruga ikonopisaca Hrvatske „Josip Ružić“.

Brojni su slikari, ali i drugi učili umijeće ikonopisanja koje nije samo tehnika izrade umjetničke slike, već uključuje i post i molitvu. U homiliji je o. Milan Stipić naglasio kako je ikona zapravo prikaz preobražene stvarnosti, prozor u svijet vječnosti na koji nas Bog poziva. A upravo ovih svetih dana kada slavimo Pashu Kristovu, njegovu pobjedu nad smrću, kršćani su pozvani preobražavati sebe u ikonu na koju su izvorno stvoreni, tj. na sliku Boga živoga. Kršćanin treba biti ikona Božja u svijetu, i Crkva treba biti ikona Presvete Trojice u svjedočenju, naviještanju i posvećivanju. Ljepota koja je svojstvena ikonama je također odraz Božje stvarnosti jer je Bog apsolutna ljepota.

Zajedno s o. Milanom Stipićem služili su fra Ivan Ćupić, don Ante Žderić, gvardijan i franjevci Franjevačkog samostana i klerikata. Nakon bogoslužja, na kojem se okupilo mnoštvo vjernika, podijeljeni su certifikati polaznicima koji su uspješno završili tečaj i blagoslovljene ikone. Zanimanje za bizantsku ikonografiju posljednjih desetljeća u svijetu raste. Ikona predstavlja ne samo svetu stvarnost i umjetničku vrijednost, ona na svoj način katehizira, odgaja i pomaže u molitvi i ponutrenju svetih stvarnosti koje prikazuje.

Ključne riječi:
škola ikonopisanja Split stipič