Budi dio naše mreže
Izbornik

Križevo u Vagancu

Vaganac (IKA)

U Župi Vaganac u Slunjskom dekanatu svečano je u četvrtak 14. rujna proslavljeno Uzvišenja Svetog Križa, naslovnik ove župe u slunjsko-plitvičkom kraju.

Svečanu misu predvodio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan u suslavlju slunjskog dekana i župnika Šime Božića, udbinskog dekana i župnika preč. Josipa Šimatovića, umirovljenog svećenika mons. Mile Pecića, župnika Korenice mons. Mile Čančara, župnika Cvitovića i Cetingrada Ivice Tolle, župnika u Rakovici i Lađevcu Pave Martića, župnika na Plitvicama Josipa Tomljanovića te domaćeg župnika Dine Rupčića.

Nakon popričesne molitve župljani su darovali biskupa mons. Milovana prigodnim darom. U tom daru, između ostalog nalazila se knjižica – brošura, „Sjećanje na Vaganac“ autorice Suzane Korbar, o 55 eshumiranih žrtava na području župe Vaganac. Nakon mise, kod spomenika žrtvama pred crkvom, upriličena je molitva odrješenja za sve preminule župe Vaganac, ali i sve pokojne branitelje i žrtve totalitarnih režima, koju je predvodio vlč. Dino Rupčić. Večernju misu slavio je vlč. Pavo Martić.