Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put mladih Šibenske biskupije

Kljaci/Ogorje (IKA)

Križni put mladih Šibenske biskupije održan je u subotu 16. ožujka pod geslom „Meni je štit Bog“. Ruta križnog puta bila je Kljaci-Čavoglave-Crivac-Zlopolje-Ogorje.

Pobožnost je održana u organizaciji Ureda za pastoral mladih Šibenske biskupije. Okupilo se oko dvjesto i sedamdeset mladih iz trideset i osam župa Šibenske biskupije, kazao je biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Ante Vrcić. Istaknuo je kako pobožnost križnog puta mladih dobra prigoda da se mladi iz cijele Biskupije međusobno povežu i učvrste u vjeri. Raduje ga sudjelovanje mladih iz više od pola župa Šibenske biskupije. Posebno je istaknuo zauzeti rad članova Savjeta Ureda za mlade Šibenske biskupije koji su se nesebično stavili u službu organizacije križnog puta mladih.

Šibenski biskup Tomislav Rogić mladima se pridružio u Ogorju i s njima bio zadnje dvije postaje. Nakon završetka pobožnosti i blagoslova s križem biskup je u župnoj crkvi u Ogorju predvodio misno slavlje.

U propovijedi je mladima poručio kako su hodali više kilometara i umorili se. „Tijelo je umorno, noge malo teže, ali srce ispunjeno. Zar ne? Izdržali ste napor puta i tegobu dana. Hodali ste zajedno, jedan uz drugoga. Je li se netko osjećao sam, napušten, zaboravljen? Možda u dubini duše iz drugih razloga, ali ne zbog današnjeg hoda za križem. Tu ste pronalazili snagu molitve i zajedništva da se nosite s onim što vas možda, tišti u duši. Ma htio bih vam reći da ste danas hodeći za križem, hodali za Kristom, da ste vježbali život. Hodati jedan uz drugoga, misliti jedan na drugoga, moliti jedan za drugoga, pomoći jedan drugome, imati isti cilj, biti dionici istog duha. Hodom častili da bi mogli kroz život časnije hoditi“, poručio je biskup Rogić.

Biskup je naglasio kako svatko ima vlastitih slabosti te dosta izazova i poteškoća s kojima se treba nositi. Ima puno toga što nas želi zavesti, zarobiti, ovisnost bilo koje vrste, kazao je biskup koji je mladima poručio da se sve poteškoće mogu prevladati u hodu za Kristom. Onako kako ste to danas činili, zajedno za križem, za jedinim Spasiteljem koji nam je pokazao koliko mu je do nas stalo.

Veli psalmista: meni je štit Bog koji spasava! Kad me je Bog prvi puta stavio iza svog štita, zlo od mene otklonio? Kad sam kršten. Tada me zamilovala njegova ruka, tada mi je darovao svoju naklonost. U svakom sljedećem sakramentu: ispovijedi, pričesti, krizmi, bolesničkom pomazanju, sutra u sakramentu ženidbe ili svetog reda – svetih zavjeta, Bog je moj štit, On me spasava. K njemu idem i s njime hodim. Ne želim koraka napraviti bez tog Štita. Bog je moj štit, kad uzmem krunicu u ruke i prebirem zrnca Zdravo Marija razmišljajući otajstva našega spasenja. Bog je moj štit kad me svlada umor, neuspjeh, razočaranje, a ja uzmem Njegovu Riječ i u njoj tražim utjehu, novu snagu i polet. Reći će sveti Petar: Gospodine, kamo da idemo, Ti imaš Riječi života vječnoga, poručio je biskup mladima.

Bog je moj štit kad na mene navale napasti, ponude ovoga svijeta koje nude kratkotrajni užitak iza kojega se krije provalija. Uzimam Božje zapovijedi i stavljam ih pred svoju savjest: ne ukradi, ne laži, ne ubij, ne povrijedi ni sebe ni drugoga, čuvaj svoje dostojanstvo, pobijedi svoju sebičnost, ustraj u dobru – Meni je štit Bog! I onda kad pomislim da više ništa nije kako treba ili da nema smisla, kad sam u opasnosti odustati – sjeti se ‘Meni je Štit Bog, on svojih ne ostavlja, On svoje naklonosti ne uskraćuje’. Predragocjeni smo mu jer je za nas dao svoga Sina, svu svoju milinu! I na koncu, ako bilo kada posumnjate da ste sami i napušteni, ne zaboravite pogledati u križ. Ondje je Spasitelj svijeta dao prikovati svoje ruke da njegov zagrljaj bude zauvijek otvoren svakome, kome je šti Bog, koji spasava! A mi se trudimo donositi mu čisto srce!, poručio je biskup Rogić mladima.