Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put na zagrebačkom Ksaveru

Zagreb (IKA)

Na četvrtu korizmenu nedjelju, 14. ožujka, kod franjevaca trećoredaca na Ksaverskoj kalvariji u Zagrebu održan je tradicionalni križni put Hrvatske vojske i policije.

Pobožnost je predvodio vojni ordinarij u RH Jure Bogdan uz sudjelovanje vojnih i policijskih kapelana iz Zagreba. Sudjelovali su i djelatnici Vojnog ordinarijata, djelatnici Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu (MORH) i Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom (MUP), pomoćnici vojnih i policijskih kapelana. Ove su godine na križnome putu sudjelovali i vjernici Župe sv. Mihaela iz Gračana sa svojim župnikom fra Marinom Matančićem.

Vodeći brigu o posebnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama, Križni put na otvorenome prostoru je održan s reduciranim brojem vjernika pripadnika Hrvatske vojske i policije i vjernika župe Gračani. Nakon četrnaeste postaje križnog puta, u homiliji je vojni ordinarij istaknuo “da nas pobožnost križnog puta uvodi u samo otajstvo Kristova križa, u smisao žrtve i trpljenja prekrivenih velom tajne”.

Istaknuvši kako su ova i prošla godina bile obilježene patnjom pandemije i potresa, biskup je rekao da na križnome putu nalazimo utjehu za naš život. Svi naši križevi i patnje dobivaju dublji smisao u Kristovu križu. Bez razumijevanja toga Križa u vjeri, teško ćemo razumjeti, a još teže prihvatiti svoje križeve. Potrebno je združiti sve naše križeve s Kristovim. Tako se naši križevi neće pretvoriti u nepodnošljivo mučenje i očaj.

Biskup je propovijed završio željom da “nam Kristov križ bude izvor snage za sve naše boli i patnje, nerazumijevanja na koja nailazimo, odbačenosti, bolesti, smrt dragih osoba, tjeskobe i neizvjesnosti” Na završetku pobožnosti fra Marin Matančić zahvalio je biskupu Bogdanu što je i ove godine na zagrebačkom Ksaveru predvodio pobožnost križnog puta, objavljeno je na mrežnim stranicama Vojnoga ordiarijata.