Budi dio naše mreže
Izbornik

Križni put u Sinju

Sinj (IKA)

Pod geslom „I ja želim za tobom ići…“, u petak 22. ožujka održan je križni put prema tvrđavi Grad u Sinju. Tradicionalno je da se posljednji korizmeni petak pobožnost moli prema Gradu gdje se nalazi „Sinjska kalvarija“ s četrnaest postaja križnog puta hrvatskih akademskih kipara. Na pobožnosti je sudjelovalo tisuće vjernika sinjske župe i okolnih mjesta Cetinske krajine.

U 11 sati na pobožnosti su sudjelovali mladi sinjskih srednjih škola s ravnateljima i nastavnicima. Pobožnost su koordinirali vjeroučitelji u suradnji s župnikom fra Antoniom Mravkom koji je s mladima predmolio križni put. Učenici su se izmjenjivali u nošenju križa i čitanju meditativnih tekstova koji su nastali na katehetskim susretima mladih sinjske župe.

U 16:30 održana je pobožnost za župnu zajednicu. Križni put je predmolio gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. U pobožnosti je sudjelovao župnik fra Antonio Mravak, đakon fra Šimun Suton i franjevački sjemeništarci. Četrnaestorica župljana izmjenjivala su se u nošenju zavjetnog križa. Molitvene tekstove križnog puta posvećenih ocu i majci s Trećeg  nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018. godine autorice Marine Šimić, čitali su članovi Zajednice čitača crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.

Dolaskom pred Spomen crkvu Majke od Milosti – Čudotvorne Gospe Sinjske na Gradu, gvardijan fra Marinko je udijelio blagoslov s križem na četiri strane svijeta.

Prema tradiciji vjernici su pjesmom na mjestu gdje se dogodilo čudo po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske 1715. godine, pozdravili svoju Majku pjesmom „O Gospe Sinjska“.