Budi dio naše mreže
Izbornik

Kršćani i muslimani: unaprjeđivati opće ljudsko bratstvo

Vatikan (IKA/KTA)

U povodu mjeseca Ramazana i za proslavu ‘Id al-Fitr 1440. H. / 2019. A.D. Papinsko vijeće za međureligijski dijalog uputilo je muslimanima cijeloga svijeta poruku „Kršćani i muslimani: unaprjeđivati opće ljudsko bratstvo". Poruku, koju je na hrvatski jezik preveo vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, član Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, donosimo u cijelosti:

Draga muslimanska braćo i sestre, mjesec Ramazan, posvećen postu, molitvi i milostinji, također je mjesec za jačanje duhovnih veza koji su nam zajednički u prijateljstvu među kršćanima i muslimanima. Radostan sam, dakle, što imam prigodu zaželjeti vam smirenu i plodnu proslavu Ramazana.

Naše religije nas pozivaju „da ostanemo usidreni uz vrijednosti mira; da podržavamo vrijednosti uzajamnoga poznavanja, ljudskoga bratstva i zajedničkoga suživota; da uspostavljamo mudrost, pravdu i djelatnu ljubav“ (usp. Dokument o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički suživot, Abu Dhabi, 4. veljače 2019.).

Mi, muslimani i kršćani, pozvani smo otvoriti se drugima, upoznajući ih i priznajući ih kao braću i sestre. Na taj način možemo porušiti podignute zidove straha i neznanja i zajedno nastojati sagraditi mostove prijateljstva koji su fundamentalni za dobro cijeloga čovječanstva. Gajimo tako u svojim obiteljima i u svojim političkim, civilnim i vjerskim ustanovama nov način življenja u kojemu nasilje biva odbačeno i ljudska osoba poštovana.

Ohrabreni smo, dakle, nastaviti pronositi kulturu dijaloga kao sredstvo suradnje i kao metodu za povećanje uzajamnoga poznavanja. U tom kontekstu, podsjećam da je papa Franjo za vrijeme posjeta Kairu, prepoznao tri osnovne linije vodilje za ustrajanje u dijalogu i poznavanju među osobama različitih religija: „obvezu identiteta, hrabrost za biti drukčiji i iskrenost nakana“ (Govor sudionicima Međunarodne konferencije za mir, Al-Azhar Conference Centre, 28. travnja 2017.).

Za poštovanje različitosti, dijalog treba nastojati promicati pravo na život svake osobe, fizički integritet i temeljna prava, kao što je sloboda savjesti, mišljenja, izražavanja i vjere. To uključuje slobodu živjeti u skladu sa svojim uvjerenjima bilo u privatnom području bilo u onom javnom. Na taj način, kršćani i muslimani – kao braća i sestre – mogu raditi zajedno za opće dobro.

Želim da ova gesta i poruka o bratstvu odjeknu u srcima svih koji drže položaje vlasti u područjima društvenoga i civilnoga života cijele ljudske obitelji, i da sve nas dovedu da ostvarimo ne običan stav tolerancije nego istinit i miran suživot.

Uz srdačne bratske pozdrave, ponovno izražavam poštovanje za naše prijateljstvo i uime Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog iskrene čestitke za plodan mjesec Ramazana i radostan Id al-Fitr.

Iz Vatikana, 29. ožujka 2019.