Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić održao izlaganje na online sastanku Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog iz Europe

Sarajevo (IKA/KTA)

Članovi Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog iz Europe održali su, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća kardinala Miguela Angela Ayuso Guixota, 21. rujna online sastanak, izvijestila je KTA.

Tema sastanka bila je posvećena stanju međureligijskoga dijaloga u sadašnjim prilikama na europskom kontinentu s naglaskom na izazove, radosti, djelovanje i dobru praksu. Nakon predsjednika Vijeća, izlaganja i prikaze sadašnjega stanja, te osvrte i prijedloge iznijeli su kardinal Jean-Claude Hollerich iz Luxembourga, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup Jean-Marc Noël iz Francuske, biskup Patrick Joseph McKinney iz Velike Britanije, biskup Ambrogio Spreafico iz Italije, nadbiskup George Frendo iz Albanije te prof. F. Bousquet iz Francuske.

Istaknuto je da je dijalog opredjeljenje Katoličke Crkve i jedini način mirnoga rješavanja svih a posebice složenih pitanja i moralna obveza koja proizlazi iz činjenice da svi krajevi sve više postaju vrlo složeni u vjerskom i narodnom smislu. Također, svjesni da dijalog, kao način djelovanja u susretu s drukčijima, nije jednako prihvaćen na svim ostalim stranama, naglašena je njegova važnost u službi evangelizacije, te važnost strpljenja i kršćanske otvorenosti, ali i potreba zdravog opreza i izbjegavanja naivnosti.

U vrijeme pandemije Vijeće održava ovakva kontinentalna zasjedanja, a ako prilike dopuste, iduće plenarno zasjedanje trebalo bi se održati u lipnju 2022. godine.