Budi dio naše mreže
Izbornik

Kršćanska sadašnjost objavila novu knjigu dr. Josipa Grbca „Hrvatski vremeplov“

Zagreb (IKA)

Kršćanska sadašnjost objavila je novu knjigu „Hrvatski vremeplov. Teološko-etička promišljanja o hrvatskoj zbilji“. Autor dr. Josip Grbac, svećenik i redoviti profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Teologija u Rijeci, u djelo je sabrao kolumne koje je više od jednog desetljeća pisao u dva katolička mjesečnika: u obiteljskoj reviji „Kana“, pod naslovom „Pitanje sadašnjega trenutka“ i u glasilu Porečke i Pulske biskupije „Ladonja“ pod naslovom „Aktualno“. Otuda i naslov knjige „Hrvatski vremeplov“, koji u prenesenom smislu znači plivanje kroz vrijeme hrvatske zbilje.

Sadržaj kolumni nije isključivo teorijsko teološko i etičko promišljanje, neovisno o vremenu u kojem se događa, nego pokušaj primjene teoloških i etičkih sadržaja i naputaka u konkretnom trenutku i na pitanja i probleme koji se u tim trenucima događaju u Hrvatskoj, Europi i svijetu, kako u društvu tako i u Crkvi.

Kada teolog i etičar pristupi kritičkom promišljanju o zbivanjima u Hrvatskoj, Europi i svijetu kroz relativno dugo razdoblje, on nužno svoje zaleđe ima u Riječi Božjoj i kršćanskoj etici koja nastoji tu Riječ uprisutniti u praksi. Riječ Božja i kršćanska etika jesu ključ kritičkog pristupa.

Cilj je ove knjige olakšati kršćaninu odluku kako se, kao kršćanin, postaviti u odnosu na mnoga zbivanja u hrvatskom društvu jer on nije i ne smije biti pasivni promatrač zbivanja oko sebe.

Knjiga je satkana od čak 26 poglavlja na 603 stranice, a tematske okosnice nekih od njih su, primjerice „Crkva, vjera i društvena stvarnost“, „Obitelj – problem ili bogatstvo?“, „Grijeh nasilja“, „Društvena etika“, „Europa i etička pitanja“, „Ekologija“, „Bioetičke teme“. Osvrnuo se i na rodnu Istru pa tako pretposljednje poglavlje nosi naziv „Istra i njezini velikani“.