Budi dio naše mreže
Izbornik

Krštenje petoga djeteta i otvorenje sinodskoga hoda u Župi Dobroga Pastira

Đakovo (IKA/TU)

Na Misijsku nedjelju, 24. listopada, u Župi Dobrog Pastira u Đakovu misno slavlje prevodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić koji je krstio Matea, peto dijete obitelji Birtić.

Uvodeći u misno slavlje biskup Ćurić izrazio je radost zbog toga što ta župna zajednica proslavlja Misijsku nedjelju, što započinje na župnoj razini svoj sinodski hod u sklopu Biskupske sinode koja će se održati u Rimu 2023. godine, te što u svoje krilo prima novoga člana.

U homiliji mons. Ćurić produbio je značenje sinodskoga hoda za život opće Crkve i sasvim konkretno te župne zajednice. „Pozvani smo, u zajedništvu Kristova poslanja, otkrivati svoj krsni poziv i vršenje svećeničke, proročke i kraljevske službe. Svaki član Crkve pozvan je biti misionar. Sama riječ missio označava poslanje koje svatko ostvaruje na svoj način u okolnostima u kojima živi. Slijepac Bartimej, iz Evanđelja ove nedjelje, osoba je na rubu društvenoga života, on se nalazi krajem puta – nikome ne smeta, od svih je udaljen i drugi ga ne čuju ili čak ušutkavaju. Bog je onaj koji čuje njegovu molitvu i prepoznaje njegove potrebe. Crkva našega vremena mora biti Crkva slušanja i propitkivanja: kako na najbolji način ostvarivati Kristovo poslanje u današnjem svijetu“, rekao je biskup. 

Potom se obratio i obitelji novokrštenika, koja je pozvana sasvim konkretno, vlastitim primjerom ostvarivati poslanje koje joj je Krist namijenio. Pozvao je i druge obitelji da budu otvorene rađanju i novim životima, surađujući s Gospodinom. Na kraju mise domaći župnik Josip Ivešić pozdravio je biskupa Ćurića te mu zahvalio što je predvodio misno slavlje i krstio peto dijete obitelji Birtić, dodajući da je ta župna zajednica na osobit način započela svoj sinodski hod. 

Prema riječima župnika Ivešića, biskupsko geslo mons. Ćurića – U zajedništvu Kristova poslanja – na osobito vidljiv način prepoznalo se u euharistiji: uz biskupa koji predstavlja poveznicu s čitavom Crkvom, molitvom za misijsko poslanje Crkve, krštenjem novoga člana župne zajednice, skladnim pjevanjem Mješovitoga zbora, uz sudjelovanje velikog broja ministranata i drugih suradnika te cijele župne zajednice.