Budi dio naše mreže
Izbornik

KS objavio knjigu „U duhu i istini. Teme iz liturgijske teologije i antropologije“ don Ivice Žižića

Zagreb (IKA)

Objavljena je nova knjiga teologa i antropologa prof. dr. don Ivice Žižića „U duhu i istini. Teme iz liturgijske teologije i antropologije“, priopćili su u ponedjeljak 6. svibnja 2024. iz Kršćanske sadašnjosti.

Originalna znanstvena monografija nastala je na temelju niza pojedinačnih istraživanja objavljenih u obliku članaka i studija u različitim domaćim teološkim časopisima i zbornicima.

Koristeći provjerene analitičke postupke, brojna vrela i opsežnu literaturu, autor je sustavno obradio niz tema koje inače nisu bile zastupljene u teološkoj literaturi te ih predstavio na znanstveni način.

Znanstveni prinos knjige U duhu i istini razvidan je osobito u iscrpnim analizama koje don Ivica provodi, te povezuje i smješta u kulturološki i filozofsko-teološki sklop. Svojim filozofsko-teološkim i teološko-pastoralnim studijama autor omogućuje bolje razumijevanje aktualnog kršćanstva, a time i zapadne kulture, te pruža uvide za dublje razumijevanje iskustva kršćanske vjere darovane i oblikovane liturgijskim slavljem.

„Izborom tema i načinom njihove obrade i istraživanja, u kojima dominira Žižićev živahan i lucidan stil, Ivica Žižić priredio je vrijedno znanstveno djelo koje će jamačno biti nezaobilazna referenca širokog područja daljnjih znanstvenih istraživanja od teologije do kulturne antropologije. U duhu i istini će biti važno vrelo istraživačima u području liturgike, kulturne fenomenologije i antropologije, ali i svima drugima koje zanima kršćanska misao i obredna praksa“, poručuju iz KS-a.

Don Ivica Žižić, teolog i antropolog, bavi se kršćanskom obrednošću u antropološkoj, filozofskoj i kulturološkoj perspektivi. Uz nastavničku, razvio je znanstvenu aktivnost u domovini i inozemstvu. Autor je brojnih znanstvenih knjiga, studija i članaka na raznim jezicima iz područja liturgike, antropologije i kulture. Knjiga U duhu i istini mu je treća objavljena u izdanju Kršćanske sadašnjosti, nakon knjiga Marginalije. Zapisi o svećeništvu i Slava križa, koje se mogu pronaći u svim KS-ovim knjižarama i mrežnoj knjižari.