Budi dio naše mreže
Izbornik

Kubanski ansambl rane glazbe Ars longa održao koncert ''Misa Guadalupana'' u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U organizaciji Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj, Zagrebačke nadbiskupije i Glazbene mladeži Osijek u Zagrebu je u četvrtak, 30. siječnja u crkvi svete Katarine na Gornjem gradu održan koncert “Misa Guadalupana” glazbenog ansambla rane glazbe Ars Longa iz Havane s Kube. Na programu je bila sakralna i svjetovna glazba Latinske Amerike 17. i 18. stoljeća

Prije početka koncerta prisutne je pozdravio pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško istaknuvši da se ove godine obilježava 400. obljetnica od početka gradnje crkve sv. Katarine. ”Ime Ars longa govori o dužini i daljini, a ponajprije o dosegu umjetnosti, a umjetnost po svojoj naravi uspijeva približiti daleko i povezati vremena i tonove. U ovom slučaju povezanost dolazi s daleke Kube i tako smo povezani ne samo s Crkvom, vjernicima i narodom u toj zemlji, nego živom ljepotom umjetnosti. Ta blizina se posebno očituje u pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, Majci koja se svima očituje kao majka”, rekao je mons. Šaško.

Pratitelj Ansambla po Hrvatskoj je mons. Većeslav Tumir, savjetnik Apostolske nuncijature u Japanu, koji je svoju službu od 2012. do 2015. godine obavljao na Kubi te je tamo upoznao ansambl Ars Longa. Mons. Tumir podsjetio je na početke štovanja Blažene Djevice Guadalupske. Najvažnija se proslava Djevice Guadalupske održava u Mexico Cityju, na brdu Tepeyac, mjestu ukazanja, gdje se uoči svakog 12 prosinca u ponoć okupi tisuće Meksikanaca i vjernika drugih zemalja. ”Štovati Guadalupe znači slaviti najljepši credo koji odražava srž meksičke i latinoameričke pobožnosti; to znači sintetizirati prošlost i sadašnjost u pjesmama posvećenim Carici Amerike”, rekao je mons. Tumir.

Program koncerta sadržavao je marijanske skladbe uz izuzetak uglazbljenog ciklusa misnog ordinarija (Missa Ego flos campi) koji je također skladan za marijanska liturgijska slavlja. Izveden je motet Monstra te esse Matrem, kitica marijanske antifone Ave Maris Stella Frutosa del Castilla te misa Ego floscampi Juana Gutiérreza de Padilla iz Malage. Liturgijske skladbe, poput moteta O gloriosa Virginum, te pričesnog moteta Quem terra pontus sidera i Salve Regina, primjeri su stilske vještine u kojima pronalazimo sve karakteristike takozvanog američkog glazbenog baroka, a skladbe je napisao Antonio de Salazar. Skladba Morenita con gracia Juana de Araujo primjer je utjecaja svjetovnog španjolskog kazališta na liturgijsku glazbu.

Nakon koncerta u Galeriji Klovićevi dvori održan je prigodni domjenak na kojemu je apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua zahvalio zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću na gostoprimstvu, pomoćnom biskupu Ivanu Šašku i mons. Većeslavu Tumiru na organizaciji koncerta te, naravno, ansamblu Ars longa na izvrsnom nastupu. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je sve prisutne i istaknuo da je Zagreb metropola u kojoj se izuzetno cijeni multikulturalnost i multietničnost te da uvijek raširenih ruku dočekuje prijatelje iz svih dijelova svijeta.