Budi dio naše mreže
Izbornik

Kustos Svete Zemlje: Pauza je znak da su pregovori mogući

Zagreb (IKA)

Kustos Svete Zemlje fra Francesco Patton je kazao da je produljenje humanitarne pauze koja je utišala vatru između Izraela i Hamasa znak da su pregovori mogući, izvijestio je u utorak, 28. studenog 2023. Vatican News.

Prekid borbe do sada je omogućio oslobađanje 50 talaca koje je Hamas držao u Pojasu Gaze i 150 Palestinaca zatvorenih u Izraelu. Hamas je oslobodio i oko 19 drugih talaca, većinom stranih radnika. U međuvremenu, Ujedinjeni narodi su iskoristili stanku i dopremili hitno potrebnu pomoć u Gazu, ali navode da je potrebno mnogo više.To je prva stanka u ratu u Gazi otkako je Hamas 7. listopada izvršio prekogranični napad u kojem je ubijeno 1200 Izraelaca i zarobljeno oko 240 osoba.

Tračak svjetla

Humanitarna pauza u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi te razmjena zarobljenika i talaca nakon 50 dana bespoštednih borbi tračak su svjetla, kazao je kustos Svete zemlje, fra Francesco Patton. Za njega su to ohrabrujući rezultati jer „to znači da su pregovori mogući“, istaknuo je. Kratkotrajno primirje postignuto je uz posredovanje Katara i Egipta, kako bi se olakšala razmjena talaca. Prvotno je dogovorena četverodnevna pauza koja je trebala isteći 28. studenog, ali je potom produljena za dva dana. Do sada je u ratu u Gazi život izgubilo gotovo 15000 ljudi, od kojih je, prema podacima palestinskih vlasti 40 posto djece. Tri četvrtine stanovništva je protjerano iz njihova doma.

Postoji put bez oružja

Sporazum pokazuje da je put koji ne uključuje oružje moguć, ako za to postoji volja, rekao je fra Patton. Oslobađanje talaca i zatvorenika prepoznaje kao prvi korak prema širem političkom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, napominjući da je u drami ovog sukoba temeljan humanitarni aspekt. Bez humanitarnog glasa, kazao je, ne može se naprijed jer se sve svodi na kalkulacije, interese i na upotrebu nasilja.

Kršćani su most

Upitan o ulozi lokalnih kršćana, fra Patton je rekao da oni predstavljaju most između Izraelaca i Palestinaca, jer pripadaju objema zajednicama. „Imamo kršćane u Izraelu, u Gazi, na Zapadnoj obali“, rekao je, ističući da oni mogu imati značajnu iako ograničenu ulogu.

Istaknuo je također da Sveta Zemlja treba biti kvasac od kojeg će se podizati glas savjesti, kako u izraelskom tako i u palestinskom društvu. Potrebni su im autoritativni glasovi, ne samo među kršćanima nego i među muslimanima koji će predložiti put, ne samo put uzdržavanja od konflikta nego i pomirenja, smatra fra Patton, dodavši da se to odnosi na obje strane.

Priznao je da je još uvijek rano govoriti o pomirenju. Izrazio je nadu da će nakon prekida borbe nastati prostor za drugačije razmišljanje. Napomenuo je da je sada na prvom mjestu oslobađanje talaca i zaštita života civila, te da se međunarodnim akterima omogući nastavak rada na tome da se iz primirja razvije mir.

Potrebno je rješenje izvana

Međunarodna zajednica mora pronaći političko rješenje, inače će se u budućnosti ponoviti ista situacija, upozorio je.

Fra Francesco ističe da je rat još jednom u prvi plan postavio temeljni problem neriješenog palestinskog pitanja, koje je usko povezano s izraelskim pitanjem. Oba naroda su kroz povijest patila, a to bi ih trebalo dovesti do „spoznaje međusobne patnje“, primijetio je kustos, podsjetivši na riječi Rachel Goldberg, predstavnice obitelji talaca. U nedavnom intervjuu za L’ Osservatore Romano, rekla je: „Moramo naučiti prepoznati njihovu patnju i oni moraju naučiti prepoznati našu patnju.“ Fra Patton smatra da je to jedini put prema napretku, jer fokusiranje na jednu stranu patnje dovodi do daljnjeg otvrdnuća. „Mora postojati rješenje koje priznaje pravo na postojanje obaju naroda, u kojem svaki priznaje patnju drugoga i dostojanstvo te patnje“, istaknuo je.

Uloga međunarodne zajednice

Na kraju, kustos Svete zemlje je istaknuo potrebu za potporom međunarodne zajednice, odnosno Ujedinjenih naroda, ali i svjetskih i regionalnih sila koje podupiru jednu ili drugu stranu. „To bi trebao biti proces progresivne pratnje koji uključuje prijelaznu fazu u kojoj će i izraelski i palestinski politički čelnici morati promijeniti svoj pristup“, rekao je, izvijestio je Vatican News.