Budi dio naše mreže
Izbornik

Liječnici poručuju: Daljnje širenje epidemije ovisi o ponašanju svih građana

Zagreb (IKA)

Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatski liječnički sindikat uputili su apel građanima na odgovorno ponašanje kako bi se epidemija ponovno stavila pod kontrolu. „Dosljednim i trajnim provođenjem javnozdravstvenih mjera zajedno možemo usporiti širenje epidemije te tako izbjeći urušavanje zdravstvenog sustava“, poručuju liječnici.

„Poštovani sugrađani i sugrađanke,
u posljednja tri tjedna svjedočimo visokom rastu broja zaraženih. Broj novozaraženih se povećao šest puta, s 234 novozaražena 1. listopada na današnjih 1.563 novozaražena.

U istom razdoblju broj hospitaliziranih Covid-19 bolesnika u hrvatskim bolnicama se udvostručio, s 297 koliko ih je bilo 1. listopada na 661 koliko ih je danas smješteno u bolnicama. Broj pacijenata na respiratoru se u istom razdoblju skoro udvostručio i danas ih je 46.
Već jučer su svi postojeći Covid-19 kreveti u bolnicama u Zagrebu bili popunjeni, a i u mnogim drugim gradovima bolnice su blizu potpune popunjenosti. Stoga Hitni prijem u KB Dubrava prestaje primati hitne pacijente, a njegovih 110 kreveta prenamjenjuju se za oboljele od Covid-19. U slučaju daljnjeg nekontroliranog širenja epidemije i ovako brzog rasta novozaraženih, početkom studenog imat ćemo više od 1500 pacijenata u hrvatskim bolnicama na liječenju od bolesti Covid-19.

Veliki problem za održivost zdravstvenog sustava predstavlja sve manji broj aktivnih liječnika i medicinskih sestara, jer i među njima raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji. Broj zdravstvenih djelatnika je trenutačno zadan i ograničen i nema načina da ga se u kratkom roku značajno poveća. Svima nam mora biti jasno da smanjeni broj liječnika znači da će jedan liječnik morati brinuti za značajno više pacijenata, što će neminovno utjecati i na kvalitetu zdravstvene skrbi. Ako se nastavi ovakvo snažno širenje epidemije, bolnice će morati odgoditi sve neakutne tzv. elektivne postupke.

Mi, hrvatski liječnici uvijek smo bili tu za naše pacijente i uvijek ćemo biti. Liječenje ljudi nije samo naš posao, to je naš poziv. Međutim, naša je odgovornost upozoriti sve građane na to da se nalazimo u iznimno ozbiljnom trenutku. Svatko od nas i svi mi zajedno možemo svojim postupcima i ponašanjem smanjiti rast broja novozaraženih. Dosljednim i trajnim provođenjem javnozdravstvenih mjera zajedno možemo usporiti širenje epidemije te tako izbjeći urušavanje zdravstvenog sustava kakvo je npr. zadesilo Lombardiju ovoga proljeća. Odgovornost za zdravlje svakog od nas i naših obitelji i prijatelja je na nama, odgovornost je na svakome od nas. Daljnje širenje epidemije ovisi o našem ponašanju.
Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane.
Smanjimo rizik zaraze za nas i naše obitelji. Mi, hrvatski liječnici, vas pozivamo da nam pomognete u borbi za vaše i naše zdravlje.
Držite fizički razmak, nosite maske, što češće perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja.

Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera kroz koji tjedan možemo epidemiju ponovno staviti pod kontrolu“, navodi se u priopćenju koje potpisuju predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med., predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med. i predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr. sc. Renata Čulinović Čaić, dr. med.

 

Ključne riječi:
epidemija liječnici