Budi dio naše mreže
Izbornik

Liturgijski vodič za biskupsko ređenje mons. Roka Glasnovića

Dubrovnik (IKA)

Iz tiska je izišao liturgijski vodič za biskupsko ređenje novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića koje će biti u subotu, 22. siječnja, na euharistijskom slavlju koje počinje u 10.30 u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

Glavni zareditelj je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, suzareditelji su mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup.

Prezbiteri pratitelji imenovanog biskupa bit će njegov brat don Franjo Glasnović, župnik Župe Našašća sv. Križa, Vodice i don Marijan Kosić, župnik Župe sv. Marije Velike, Cres.

Na misnom slavlju pjevat će se Misa de Angelis. Prvo čitanje bit će iz Knjige proroka Jeremije (Jer 1, 4-9) otpjevni psalam je Ps 89, 2-5.27-29, drugo čitanje iz Prve poslanice Timoteju (1 Tim 4, 12-16), a evanđeoski ulomak iz Evanđelja po Mateju (Mt 10, 1-5a).

Liturgijski vodič donosi i tijek samog obreda biskupskog ređenja koji počinje nakon navještaja evanđelja. Obred se sastoji od pjevanja himna Duhu Svetomu, predstavljanja izabranika s čitanjem apostolskog naloga odnosno papinske bule kojom je imenovan novi biskup nakon čega slijedi homilija biskupa zareditelja. Nakon homilije nastavlja se obred ređenja s obećanjima izabranog biskupa, pjevanjem litanijskih prošnji, polaganjem ruku i molitvom ređenja, mazanjem glave ređenika i predajom Evanđelistara i znamenja.

Dok novozaređeni biskup preuzima predvođenje mise pjevat će se pjesma „Pod barjakom sv. Vlaha“ napisana u prigodi ređenja biskupa Glasnovića nadahnuta njegovim geslom „Vjera, nada i ljubav“. Riječi pjesme napisao je don Ante Mateljan, a uglazbio ih je mons. Šime Marović.

Slijedi euharistijski dio mise. Nakon popričesne molitve počinju pozdravni govori te se potom pjeva himan „Tebe, Boga hvalimo“. U međuvremenu novozaređeni biskup uzima mitru i štap te u pratnji dvojice biskupa suzareditelja ide kroz crkvu i svima dijeli blagoslov. Nakon što se himan završi, zaređeni biskup će se kratko obratiti narodu te će se otpjevati himan sv. Vlahu. Misno slavlje završava svečanim blagoslovom novozaređenog biskupa.

Liturgijsko pjevanje predvode Katedralni mješoviti zbor i Mješoviti zbor župe Svetog Križa. Dirigent je prof. Maja Marušić, orguljska pratnja Darko Kristović.

Liturgijsku asistenciju čine bogoslovi Dubrovačke biskupije i bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, a ceremonijar je katedralni župnik don Marin Lučić.

Uz Red mise s obredom biskupskog ređenja u liturgijskom vodiču nalazi se i kratki životopis novog biskupa, opis i značenje grba, nekoliko crtica iz povijesti Dubrovačke (nad)biskupije, te tekst o nebeskom zaštitniku „Sveti Vlaho i Dubrovnik“.