Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetni broj časopisa „Biblija danas“ - „Sveto pismo i krizne situacije“

Zagreb (IKA)

Hrvatsko katoličko biblijsko djelo, ustanova Hrvatske biskupske konferencije za biblijski pastoral, i Biblijski institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu priredili su ljetni broj časopisa „Biblija danas“ posvećen temi „Sveto pismo i krizne situacije“.

Časopis kojega uređuje dr. sc. Đurica Pardon izlazi u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Ovaj broj „Biblije danas“ svojevrsni je sažetak misli vrsnih poznavatelja Svetoga pisma u želji da se svjetlom Božje riječi osvijetli krizna situacija u kojoj živimo i dade jasnija uputa prema razmišljanjima koja bi nas mogla povesti prema jasnijem shvaćanju Božje poruke zapisane u Bibliji.

Prvi članak ovoga broja „Biblije danas“ naslovljen „Sveto pismo i krizne situacije“, iz pera dr. sc. Ivice Čatića, predstavlja probleme našega života u okolnostima opasnosti od zaraze covida-19 i pruža upute za vjerničko promišljanje u svjetlu biblijskih poruka ne samo o bolesti, nego i o odredbama zaštite od bolesti koje ograničavaju vjernički i crkveni život. Osim opasnosti od zaraze koronavirusom, dionici smo doživljavanja drugih prirodnih katastrofa. O toj temi govori drugi članak pod naslovom „Prirodne katastrofe i potresi – znakovi propasti svijeta ili prilika za obraćenje“ što ga je napisao dr. sc. Taras Barščevski. U trećemu članku pod naslovom „Biblijski zakoni karantene i postupanja tijekom opasnosti od zaraze (Lev 13)“ dr. sc. Arkadiusz Krasicki i studentica teologije iz Zadra Karla Munivrana objašnjavaju biblijska pravila o karanteni i daju uvid u stanje odvojenosti i izoliranosti koje nas tijekom opasnosti od zaraze također muči. Članak dr. sc. Božidara Mrakovčića pod naslovom „Od straha do slavljenja: pogled u budućnost nakon pandemije“ upućuje na nadu i u vremenima bolesti i pošasti.

Ključne riječi:
biblija danas