Budi dio naše mreže
Izbornik

Ljetovanje mladih u Jablancu

Jablanac (IKA)

Skupina studenata i mladih koji djeluju pri osječkoj Udruzi Duhos ljetovala je od nedjelje, 24. srpnja do srijede, 3. kolovoza u Jablancu zajedno s vlč. Marijom Žigmanom, studentskim kapelanom te vlč. Domagojem Lackovićem, tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata.

Svako jutro ljetovanja započinjalo je zajedničkom molitvom jutarnje časoslova, a potom zajedničkim doručkom te prilikom za kupanje ili pripremu obroka. U poslijepodnevnim satima mladi su provodili vrijeme u razgovoru, igranju društvenih igara, kupanju i pripremi za misu. U večernjim satima misno slavlje s propovijedi predvodili su vlč. Žigman ili vlč. Lacković, dvoje članova Duhos benda animiralo je pjevanje, a svakog dana druga grupa mladih animirala je čitanje tijekom mise. Nakon večernje mise uslijedila je večera, a potom zajednička molitva krunice.

U četvrtak, 28. srpnja mladi su umjesto molitve imali euharistijsko klanjanje pred Presvetim koje je predvodio vlč. Žigman.

U subotu, 30. srpnja nakon jutarnjeg misnog slavlja koje je predvodio vlč. Lacković mladi su se uputili u Zadar gdje su ostatak dana proveli u razgledavanju znamenitosti, gradske jezgre, opatije Sv. Krševana, crkve Sv. Donata, morskih orgulja, a potom i na kupanju.

Nedjeljno zajedništvo u Jablancu započeto je zajedničkom jutarnjom molitvom časoslova, a ubrzo nakon toga i euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Žigman, a koncelebrirao je vlč. Lacković. Vlč. Lacković u propovijedi je pojasnio kako fizičko nagomilavanje dobara u kojem često tražimo sigurnost, možemo preslikati i na naš duhovni život. Smatramo kako smo se dovoljno izmolili, išli na misu i u tome smo sigurni kod Gospodina, a zaboravimo kako vjera traži rizik i korak u nepoznato. Na kraju mise vlč. Žigman je dodao kako smo nahranjeni euharistijom tu ljubav pozvani i poslani pronositi u svoje obitelji i sve ono pred nama. Vlč. Žigman zahvalio je župniku vlč. Silviju Milinu koji je mladima već 4. godinu omogućio ljetovanje te župljanima koji uvijek pokažu svoje gostoprimstvo i zajedništvo.

Posljednji dan ljetovanja mladi su zaključili jutarnjom misom zahvale koju je predvodio vlč.Žigman te istaknuo tri stvari iz primjera Sirofeničanke koje se može pretočiti i kao temelje života. Prva od njih je poniznost, kada smo svjesni svojih mana i talenata, ali živimo poštujući svoje dostojanstvo i ne uzvisujući se iznad drugih; drugo ustrajna vjera koja se ne gubi ni u olujama naših života, ali i kad mislimo da Gospodin šuti. Gospodin nije gluh na naše potrebe, već nas želi još više približiti sebi. I treće, Sirofeničanka nije tražila ništa za sebe, već za svoje dijete, čime nam je pokazala primjer potrebne ljubavi prema drugima. Mladi su na kraju razmijenili prigodne poruke upućene jedne drugima.

Ključne riječi:
Jablanac ljetovanje udruga Duhos