Budi dio naše mreže
Izbornik

London: Hrvatski dan sjećanja u spomen na žrtvu Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradanja u Domovinskom ratu

London (IKA )

Hrvatski dan sjećanja u spomen na žrtvu Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradanja u Domovinskom ratu, Hrvatska katolička misija u Londonu obilježila je u nedjelju 11. studenoga misom koju je predvodio voditelj misije fra Ljubomir Šimunović, u koncelebraciji sa župnikom Kašine i utemeljiteljem zajednice Dobri Pastir Draženom Radigovićem.

U homiliji je vlč. Radigović naglasio kako su zajednička molitva i nedjeljna euharistija najjači temelj zdravoga braka, obitelji i domovine. Nakon mise održan je prigodni program. „Obilježavanjem Hrvatskog dana sjećanja molimo za pokoj mrtvima, ali i oslobođenje, ozdravljenje i Božji blagoslov živima koji su svojom patnjom i žrtvom pridonijeli hrvatskoj slobodi“, rekao je fra Ljubomir. „Stradanja Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta u Domovinskom ratu zavrjeđuju naše sjećanje i poštovanje“, istaknuo je.

Misi i komemoraciji nazočili su vojni izaslanik brigadir Damir Terzić i hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Igor Pokaz koji je naglasio „da smo iz nametnutog nam Domovinskog rata izišli kao pobjednici, uzdignute glave, punoga srca, okupljeni u zajedništvu kao nikada prije. Svega toga ne bi bilo bez Vukovara, grada na obali Dunava, koji je, na braniku Hrvatske, tih dana predstavljao Škabrnju, Lovas, Erdut, Lovinac, Lipik, Glinu, Petrinju, Zadar i Dubrovnik i sva druga bojišta i stratišta gdje se ginulo za Hrvatsku“. Istaknuo je da „Nećemo nikada zaboraviti njihovu žrtvu i bol njihovih najmilijih“.

Na kraju programa tenor Stijepo Gleđ Markos izveo je nekoliko domoljubnih pjesama.

Proslavi Hrvatskoga dana sjećanja u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu prethodila je duhovna obnova od 10. do 11. studenoga koju je predvodio vlč. Radigović uz glazbenu pratnju i svjedočenje Jelene i Stijepa Gleđ Markosa.

U dvodnevnom programu u londonskoj crkvi Presvetoga Srca u Westminsteru sudionici obnove razmatrali su o obitelji.

 

Ključne riječi:
HKM London Škabrnja Vukovar