Budi dio naše mreže
Izbornik

Lovci s područja Sisačke biskupije proslavili sv. Huberta

Sisak (IKA)

Blagdan svog zaštitnika sv. Huberta tradicionalno su u petak 3. studenoga proslavili lovci s područja Sisačke biskupije. Svečano misno slavlje u bazilici sv. Kvirina u Sisku predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s povjerenikom za pastoral lovaca Božom Pinjuhom, domaćim župnikom Robertom Jakicom i župnim vikarom Rafaelom Mlinarom.

Uz domaće vjernike na slavlju su sudjelovali brojni lovci predvođeni predsjednikom Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije Vladom Kiretom.

Na početku sve okupljene pozdravio je povjerenik Pinjuh poručivši kako objavom samog Gospodina sv. Hubertu, zaštitniku lovaca, oni su dobili podršku i ohrabrenje za svoj plemeniti hobi. „Uvijek se prisjetim riječi bl. Merza: Dani u kojima ne učinim ništa za druge su izgubljeni dani. To mora biti i cilj ovog našeg hobija i lovstva. Svaki dan učiniti nešto za drugoga. Za vaša brojna dobra djela možda ne zna mnogo ljudi, ali Bog zna i zato neka nagradi vas i vaše obitelji“, rekao je povjerenik Pinjuh.

U propovijedi biskup Košić je rekao kako „slaveći blagdan sv. Huberta Bogu smo zahvalni za sve dobro koje nam daje, a osobito u odnosu na prirodu.“ „Upravo vi lovci osobito iskazujete tu brigu za prirodu i živi svijet o kojem se brinete i niste tu samo, kako se misli, da lovite divljač. Papa Franjo u svojoj enciklici Laudato si’ objavljenoj prije osam godina naglasio je kako je zaštita okoliša dio kršćanskog identiteta jer ne može biti kršćanin onaj koji se ne brine za biljke, životinje i okoliš. Papa je istaknuo i kako smo se dužni brinuti za naš planet zemlju i sve ono što nam je Bog dao, a sve je više ugroženo. To vidimo i u tim raznim klimatskim promjenama koje donose veliku štetu i ljudima i prirodi. Radi se tu zapravo o nebrizi nas ljudi. Kada je Bog stvarao svijet i dao ljudima da svime gospodare, nije im rekao da uništavaju sve, nego da se time služe. To je velika razlika, ali danas se doista događa da se uništava priroda, a onda se ona na neki način osvećuje i pokazuje svoju zlu ćud. Prije četiri godine na Sinodi o Amazoni mogao se čuti podatak da je četvrtina te najveće šume na svijetu posječena, spaljena i uništena da bi se tamo mogla obrađivati zemlja za hranu. Doista, na sve ovo treba upozoriti jer čovjek nema pravo uništavati Božja stvorenja i Božji svijet. Vama hvala što se brinete za biljke, životinje i prirodu jer sve je to Božje djelo“, poručio je biskup osvrnuvši se u nastavku na život sv. Huberta kojem se Gospodin ukazao i vodio ga.

Biskup je posebno zahvalio svim lovcima što već dugi niz godina neprimjetno i neprestano čine brojna dobra, pomažu rad Caritasa i pučke kuhinje i daruju s mesom potrebite. Na kraju potaknuto ih je da i dalje čine dobro kako za prirodu tako i za sve one u potrebi.