Budi dio naše mreže
Izbornik

Lovrenčevo u Petrinji

Petrinja (IKA)

Petrinjska župa sv. Lovre svečano je u subotu 10. kolovoza proslavila svetkovinu nebeskoga zaštitnika i zaštitnika Grada Petrinje. Svečano misno slavlje, u prepunoj župnoj crkvi predvodio je rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelko Košćak u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Josipom Samaržijom, generalnim vikarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem i desetak svećenika.

Na početku homilije mr. Košćak je čestitao okupljenima blagdan sv. Lovre, istaknuvši veliku radost što je ovaj dan u Petrinji. „Kada smo išli u procesiji gradom, doista je lijepo bilo vidjeti vas. Nekako se doista osjeća ta radost koju želimo živjeti, ne samo danas, nego i uvijek i vjerujem da se itekako u vašem gradu događa puno toga lijepoga. Nešto što vas pokreće, što vas veže za ovaj grad i što vas neće, vjerujem, nikada ni odvojiti od ovog grada i sigurno je jedno od važnih mjesta gdje se događa upravo ta radost i gdje se čovjek i svi vi župljani ispunjate novom snagom i Božjom milost je ova crkva. Ta crkva ponovno je podignuta iz vaše vjere, iz vaših žrtava, iz vaše ljubavi prema Gospodinu i Crkvi. Stoga, neka ta radost koju danas osjećamo i koju u sebi želimo trajno živjeti, trajno obilježuje naš život“, rekao je propovjednik, spomenuvši se bl. Alojzija Stepinca i njegova posjeta Euharistijskom kongresu u Petrinji prije 81 godinu.

Govoreći o sv. Lovri i njegovom životu, mr. Košćak je istaknuo kako kao i o mnogim drugim svecima iz toga vremena nemamo mnogo podataka o njemu, a ti podaci u konačnici nisu toliko ni važni. Gdje se rodio, što je sve radio i bio, to ni nije toliko ni važno, a i u konačnici našeg života kad ćemo stupiti pred Božje prijestolje neće biti ni nama važno. Nego, Gospodin će nas pitati ono što će njemu biti bitno, a to je jesmo li bili bližnji, jesmo li bili doista čovjek, osoba koja prepoznaje nevoljnog čovjeka pokraj sebe i naviješta tom čovjeku Krista. Jesmo li bili oni koji žele svojim životom navijestiti onoga koji je uvijek s nama, kao što smo i čuli u drugom čitanju, onoga koji nas uvijek daruje. Gospodin je uvijek s nama i daruje nas u izobilju. Mi tome želimo biti svjedoci i tome je svjedok bio i sv. Lovro“, zaključio je rektor Košćak.

Nakon popričesne molitve preč. Samaržija zahvalio je gostu na predvođenju slavlja i čestitao svim okupljenima blagdan sv. Lovre i Dan Grada Petrinje.

Prije mise održana je i svečana procesija oko gradskog parka u kojoj su osim brojnih vjernika petrinjskog i sisačkog kraja koji tradicionalno hodočaste u Petrinju na ovaj blagdan, sudjelovali i predstavnici branitelja, policije, vojske, kulturno-umjetničkih društava, DVD-a, Gradske limene glazbe Petrinja i drugih javnih institucija.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava koju su predvodili don Danijel Vidović, SDB, o. Artur Makara, SCJ, i fr. Nikola Leopold Noso, OP.