Budi dio naše mreže
Izbornik

Ludbreg: 30. obljetnica Restauratorskog odjela

Đakovo (IKA)

Prigodnim programom u petak, 3. svibnja 2024. obilježena je 30. obljetnica Restauratorskog odjela Ludbreg, koji je osnovan s ciljem spašavanja i privremenog smještaja evakuiranih kulturnih dobara iz ratom zahvaćenih područja Hrvatske 1994., izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uz ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda Borisa Mostarčića i nekadašnjeg ravnatelja Ferdinanda Medera, gradonačelnika Grada Ludbrega Dubravka Bilića i varaždinskog župana Anđelka Stričaka, nazočnima se obratila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Obzirom na dugogodišnju suradnju Đakovačko-osječke nadbiskupije i Hrvatskog restauratorskog zavoda i RO Ludbreg, proslavi obljetnice u ime Nadbiskupije, nazočili su kancelar Dario Hrga, kustosica Spomen-muzeja biskupa J. J. Strossmayera Irena Ivkić i voditelj ureda za EU projekte Ivan Birkić.

Restauratorski odjel smješten je u glavnu zgradu dvorca Batthyány, koju je 1992. godine Grad Ludbreg ustupio tadašnjem Ministarstvu prosvjete, kulture i športa na korištenje za potrebe zaštite kulturne baštine. Zgrada dvorca je u tu svrhu obnovljena i uređena kao središnja čuvaonica za pokretna kulturna dobra. Obuhvaća radionice za restauriranje štafelajnog slikarstva i polikromirane drvene skulpture, Odsjek za tekstil i Tekstiloteku – specijaliziranu zbirku u kojoj se čuva i obrađuje ugrožena povijesna tekstilna građa.