Budi dio naše mreže
Izbornik

Mala Gospa proslavljena u Svetištu Gospi Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Male Gospe i „osmi“ hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći proslavljen je u petak 8. rujna u istoimenom Gospinom svetištu u Slavonskom Brodu.

U Gospinom svetištu na svih je pet misnih slavlja sudjelovalo nekoliko tisuća vjernika koji su hodočastili iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Središnje hodočasničko slavlje uz domaćeg župnika Anđelka Cindoria i još trojicu svećenika predvodio je srijemski biskup Đuro Gašparović.

U propovijedi je biskup Gašparović naglasio da je blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije veliki i važan dan za svakog kršćanina jer se uz nju – svoju Nebesku Majku osjećamo radost, blizinu i ljubav. Naglasivši kako je to kao i svako drugo Gospino svetište oaza mira i sabranosti, uz ostalo, je poručio: „Slavlje Marijina rođendana, prije svega, usmjerava nas na njezina Sina, ali isto tako, usmjereno je prema nama, pod križem rođenima, njezinim sinovima i kćerima. Stoga, uz Majku Mariju osjećamo radost, blizinu i ljubav. U susretu s njom u ovom njezinu svetištu – oazi mira i sabranosti, svjesni smo da je ovo mjesto vjere i obraćenja, buđenja svijesti i vjerničkog identiteta, mjesto zahvale zaručnika, zahvale roditelja za dar rođenja svoje djece i tolikih djedova i baka za svoje unuke, kao i rađanja odluka novih duhovnih zvanja. Ovdje smo obitelj“.

Nadalje je ukazao na važnost dostojanstva obitelji i njezine uloge u društvu i Crkvi te pozvao sve kršćanske obitelji da svojim životom svjedoče pripadnosti Kristu i njegovoj Crkvi. „Obitelj mora sačuvati svoju svetost i dostojanstvo. Obitelj utemeljena na braku, na zajednici muškarca i žene, sama je po sebi dobra vijest za društvo. U našem je društvu više nego ikada prije potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji, koje će svojim konkretnim životom svjedočiti nazočnost Kristove ljubavi, biti ohrabrenje i oslonac tolikim drugim obiteljima“, poručio je propovjednik.

Na kraju je dodao kako je posebnost toga svetišta da je ono povremena molitvena postaja mnogima te naveo neka od dosada brojnih uslišanih molitava po zagovoru Gospe Brze Pomoći. Zahvalio je na kraju uršulinkama i svećenicima te njihovim suradnicima koji se brinu da je to svetište doista oaza mira, kako je rekao, mjesto zajedništva u molitvi pred nebeskom Majkom. Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor predvođen s. Ksenijom Leko, uršulinkom.

Svečano je bilo i na popodnevnim misnim slavljima koje su predvodili; u 17 sati preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a u 19 sati vlč. Luka Premelč, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa. S njima su došli i 15-ak sjemeništaraca među kojima i Karlo Čondić župljanin župe Gospe Brze Pomoći.

Sjemeništarac Matijas Idžanović posvjedočio je o svom obraćenju i odluci da krene putem svećeništva. Zahvalio je svima koji mole za duhovna zvanja te pozvao vjernike da i dalje budu ustrajni u molitvi na tu nakanu. Na kraju mise rektor Pavlaković posebno je blagoslovio nazočne trudnice i majke koje mole za dar majčinstva. Jutarnja misna slavlja predvodili su Bernard Prelčec, župni vikar i župnik Anđelko Cindori.

Mnogobrojni su vjernici pristupili sakramentu pomirenja za koji su im u crkvi i u hladovini Gospina dvorišta bili na raspolaganju brojni svećenici. Prije svake mise bila je marijanska pobožnost. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava od 5. do 7. rujna koju je predvodio fra Josip Ikić, voditelj franjevačkog duhovnog centra u Visokom i misionar milosrđa.