Budi dio naše mreže
Izbornik

Mali jubilej Vatrogasnog zavjetnog hodočašća u Godini velikog jubileja svetišta Skrovite Gospe Šumanovačke

Gunja (IKA)

Vatrogasci županjskog i vinkovačkog kraja okupili su se u nedjelju, 4. rujna na XV. zavjetno hodočašće u Svetištu skrovite Gospe Šumanovačke, kako bi zahvalili Bogu na primljenim milostima i utekli se nebeskoj Majci za zaštitu i pomoć za sebe i svoje obitelji.

Ove godine u svetište su pristigli vatrogasci iz Bošnjaka, Drenovaca, Posavskih Podgajaca, Račinovaca, Vrbanje, Soljana, Privlake, Nijemaca, Starih Jankovaca, Županje, Đurića i Gunje.

Na početku misnog slavlja pozdravio ih je upravitelj Svetišta i župnik Župe sv. Jakova apostola u Gunji vlč. Ivan Živić rekavši: „Danas smo ovdje na XV. zavjetnom vatrogasnom hodočašću u Godini velikog jubileja Svetišta skrovite Gospe Šumanovačke – 650. godini postojanja. Došli smo na misu da sudjelujemo za stolom Božje riječi i euharistijskim stolom. Kada zalutamo, Božja riječ nas usmjerava prema Bogu koji nas je stvorio i koji nas ljubi“.

U homiliji vlč. Živić je istaknuo: „Naslov današnjeg Evanđelja mogao bi biti mudrost. Mudar čovjek je onaj koji je otvorena srca i računa na Boga u svom životu. Božja riječ nas svake nedjelje čini sve mudrijim i mudrijim“.

Obraćajući se vatrogascima, upravitelj svetišta je rekao: „Vi ste došli na zavjetno hodočašće. Zavjet je govor obećanje koje smo sklopili s Bogom da ćemo tražiti njegovu pomoć. Božja pomoć nam treba u svakodnevnom životu, pogotovo vama vatrogascima, jer se često nađete u situaciji kada je ugrožen vaš život i životi vaših bližnjih. Tko je vatrogasac? Sluga, jer služi drugima, služi zajednici, živi za druge u skladu s evanđeoskim vrednotama. Biti vatrogasac je poziv, životno poslanje – biti u službi drugima“.

Vlč. Živić je istaknuo kako se ponekad dogodi da vatrogasci u spašavanju drugih ljudi i njihove imovine izgube život i tada ispunjavaju Isusove riječi Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje (Iv 15,13.). Na kraju je istaknuo da je vatra simbol Duha Svetoga kojeg smo primili u sakramentu krštenja te da trebamo u sebi raspirivati vatru Duha Svetoga, osobito ljubav, a gasiti vatru strasti, ljutnje, mržnje i svega što nas udaljava od Boga, bližnjega i nas samih. „Neka nam Gospa Šumanovačka bude pomoćnica i zagovornica na nebu i na našem životnom putu pokazuje kako ići za njezinim sinom Isusom i doći u nebo!“, poručio je upravitelj šumanovačkog svetišta.

Na kraju misnog slavlja vatrogasci su se u svečanoj procesiji uputili prema kapeli u šumi gdje su predvođeni vlč. Živićem molili Lauretanske litanije i zavjetnu molitvu vatrogasaca te pjevali marijanske pjesme koje je animirao Mješoviti zbor Župe sv. Jakova iz Gunje. Vlč. Živić pozvao je vatrogasce da se iduće godine, 17. lipnja pridruže odjeveni u svoje odore u proslavi velikog jubileja svetišta.

Prvo vatrogasno hodočašće održano je prije petnaest godina, nakon tragedije na Kornatima 2007. godine u kojoj je poginulo 13 vatrogasaca. Na inicijativu vatrogasaca iz Cvelferije, prve nedjelje u rujnu, okupljaju se vatrogasci iz istočne Slavonije od Slavonskog Broda do Vinkovaca u spomen kornatskim žrtvama, ali i da bi sebe i svoje obitelji stavili pod zaštitu Gospe Šumanovačke te zahvalili Trojedinom Bogu na primljenim milostima.